Ultimate Nothing - Evžen Müller - countryworld.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Oldřich Janota: Osm cédéček dokazujících, že cesta může být cíl

Komplet 8 CD Ultimate Nothing, který Indies Scope Records vydali za podpory Ministerstva kultury ČR, je bezesporu ojedinělým počinem. Kdo jiný by si ale zasloužil tak rozsáhlý soubor svých nahrávek než právě Oldřich Janota – písničkář, jehož někteří považují za jednoho z největších českých básníků několika posledních dekád, jiní za geniálního muzikanta věčně hledajícího (a úchvatným způsobem nacházejícího) cestu k sebevyjádření. Zároveň si však také přiznejme, že jde o umělce tak trochu tajemného a kterého většina národa nejspíš ani nezná.

Na hudební scénu vstoupil v ponurých 70. letech a velice záhy se stal doslova kultem. Jeho písničky nezapadaly do obvyklých měřítek a přestože formálně vycházely z folku, poetikou i muzikantským přístupem mířily mnohem dál. Stopové množství Dylana či Cohena patrné v rané Janotově tvorbě velice záhy zastínily osobité a těžko zařaditelné songy plné bizarních obrazů z pražské periferie, křehké milostné lyriky, písně přinášející příběhy z dávné i nepříliš vzdálené české historie či bez příkras pojatou přítomnost. K mnohotvárnosti a barevnosti jeho muziky průběžně přispívali i mnozí souputníci z folkové i alternativní hudební scény.

Příznivci Oldřicha Janoty tak po nádherné knížce jeho textů s názvem Kytaru s palmou vydané na sklonku loňského roku mají díky výběru Ultimate Nothing další jedinečnou příležitost si připomenout podstatnou část jeho díla. A zatímco zmiňovaná publikace dokonale ukazuje, že Janotova poetika bez problémů obstojí i ve strohé tištěné podobě, komplet vydaný nakladatelstvím Indies Scope Records výtečně dokládá šíři jeho hudební invence a nezlomného hledačství.

Ultimate Nothing mapuje Janotovu tvorbu od jeho prvopočátků, kdy v kapele Pentagram spolu s ním působili písničkář Jakub Noha a kytarista Bohouš Sýkora (mj. Newyjou, Asonance), až po současnost. Jediné z osmi CD je reedicí – deska Žlutě z roku 1994 je nicméně dnes již prakticky nesehnatelnou raritou. Většinou se jedná o doposud nevydané nahrávky, někdy velice unikátního charakteru. Například CD Týden v malovaném domě vzniklo na základě hudebních improvizací nahraných v Třebíči roku 1990. Zrcadlová koza, v níž hraje Janota vedle kytary i na klavír, je pro změnu „levácká“ opera, reflektující leváctví jako jednu z odlišností, s níž není zas tak snadné žít. A patrně nejodvážnějším počinem je zařazení nahrávky z vystoupení tria Janota, Richter & Fidler na Folkovém kolotoči v Břeclavi (Abys nerozbila láhev…ve halali bzoreN), kde nechápající diváci muzikanty vypískali.

Ultimate Nothing není rozhodně nějakým Best Of a vlastně „jen“ doplňuje desky, kazety a cédéčka, které průběžně a bohužel velice vzácně vycházely a přibližovaly tak pozvolna a s velkým zpožděním Janotovu tvorbu. Písně jako Hotel Savoy, Speedy Gonzales, Druhý břeh nebo Bitva na Tursku zde nenajdete, není ale pražádný důvod toho litovat. Místo toho se můžete jen tak nechat unášet (a kolébat) magicky střídmými harmoniemi i texty z desky Kolébat nebo nad cédéčkem Fotograf aktů zavzpomínat na časy, kdy Janotovy syrové songy probarvovali saxofonista Jan Štolba, hráč na elektrickou kytaru a sitár Emil Pospíšil, bubeník Martin Rychta a drásavými tóny harmonia podkresloval Miloš Vojtěchovský.

Nejde ale jen o výběr hudebního materiálu, pozoruhodné je i samotné balení osmi disků. Ve dvou krabičkách najdete vždy čtyři digipacky s pečlivě zpracovanými booklety, bohatě ilustrovanými samotným Janotou a doplněnými postřehy, vzpomínkami a komentáři, slovy písní i různými vtipnými vychytávkami. Uvedené texty příliš neodpovídají zpívané podobě (ty se konec konců často měnily koncert od koncertu), někdy jsou uvedeny i v anglickém překladu, nechybí třeba i kvíz ze života a tvorby umělce a v souvislosti s tím vším pak nepřekvapí ani kresba znázorňující zrychleného vlka, co náhle stojí…

Ti, kteří neznají dobře Janotovu tvorbu a jeho hudební vývoj, budou možná osmi disky Ultimate Nothing trochu dezorientováni, v každém případě ale získají podstatný a velice dobře vybraný průřez mapující více než tři desetiletí trvající uměleckou pouť. Pro jeho skalní fanoušky a zajisté i majitele CD Podzimní král (vyšlo jako příloha časopisu Stereo & Video), 2CD High Fidelity (Indies Records 2001), výběru Jako měsíc (Spojené nádoby 2002) nebo některých Janotových nahrávek s manželi Havlovými, bude komplet Ultimate Nothing ideálním společníkem na cestě, která může být cíl…

 Evžen Müller

http://www.countryworld.cz/recenze/10702-oldrich-janota-osm-cedecek-dokazujicich-ze-cesta-muze-byt-cil/

http://www.countryworld.cz/recenze/10702-oldrich-janota-osm-cedecek-dokazujicich-ze-cesta-muze-byt-cil/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×