Glacier & The City - muzikus.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Brněnská čtveřice Ghost of You nakročila velmi sebevědomou cestu do vod inteligentního popu, který chytí za srdce, aniž by se topil ve stereotypních frázích a podbízivých melodiích, už se singlem Somewhere in the drop your miracle. Navíc se jí podařilo definovat vlastní stylový jazyk, čemuž dopomáhá šeplavě vážný i expresivně exaltovaný vokál Tomáše Novohradského a zvláštní noční aura, kterou snad vyvolává to, že skladba začíná jako ukolébavka a poté gradující kaskádou vede rovnou do snu. Flirtování s popem s sebou nese jednu nevýhodu, a to velká očekávání tzv. hitů, když dojde na debut.

Ghost of You s námi vypekli, protože úvodní dvě písně Armenia a Flesh and Worms se pohybují někde mezi paralyzujícím mathrockem, post-rockovým malováním hluků v pozadí a vzdáleně připomínají lásku k Radiohead (ne naposled na tomto albu). Ač bych osobně tyto pokusy vypustila a začala desku něčím průraznějším, třeba vtipně na své nedostižné vzory reagujícími Horses. Při pouštění alba se mi stala taková věc. Závěrečná skladba Process signalizující mimochodem, že kapela má i nápady experimentálního charakteru, jež však stále zapadají do jednotného zvuku nahrávky, se mi spojil se začínající Somewhere in the drop of your miracle automaticky rozehrané na youtube. Znělo to grandiózně. Líbí se mi různé hlasové polohy a práce s melodií v Hermaphrodite, líbí se mi, že texty včetně tohoto jsou sice jednoduché, ale dávají smysl navzdory psychedelickým blouděním v králičí noře. Už tolik nejásám z nemastně neslaně strukturovaného singlu Deerhunter, jenž je spíše souborem postupů známých od záplavy zahraničních kapel, kterým došla šťáva nebo ji nikdy neměli. Ale vesměs mě těší, že v těch osmi skladbách je tolik odlišných konceptů, jak může znít česká kapela zpívající anglicky s vlastním výrazem a jednotnou spojnicí.

P. S.: Obal alba Jana Urbeilaye je úžasný. Jen nechápu, proč se kluci na fotografii tváří tak smutně. Pohrobci Kid A, napadá mě. Zapomeňte na to, je to pryč! Ghost of you mají na víc, jen se nebát toho popu, jde jim skvěle. (zm)

http://alterecho.muzikus.cz/recenze/bedekr-14-2015.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×