Miláček slunce - Miloš Hroch - ihned.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Nové album skupiny Květy je přikryté peřinou lyrických obrazů
K patnácti letům své existence vydala skupina Květy album Miláček slunce. Texty zpěváka Martina Kyšperského se týkají obyčejných věcí, ale obrazotvorností připomínají fantaskní pohádkové světy. V niterných mikropříbězích se dokáže najít snad každý.

Kočičí dům, který má na oknech mříže, aby se nikdo nedostal dovnitř − žádné divoké sny ani psi. Kočky zde mají ráj, celé dny leží na slunci a myslí jen na misky plné mléka. Za doprovodu nenápadného beatu, drnkání na kytaru a ženského vokálu v pozadí vypráví frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský příběh z jednoho ostravského domu.

Smyšlenou kočičí utopii z nového alba Miláček slunce, které k patnácti letům své existence Květy vydaly, má zanedlouho ukončit blížící se demolice symbolizující tlak času, jenž zasahuje nás všechny.

Kyšperského texty se týkají obyčejných věcí a každodennosti, ale obrazotvorností často připomínají fantaskní pohádkové světy. V jeho dobrodružstvích opičího krále nebo bezstarostného kočičího společenství se ovšem blýská bolestivá pravda.

Ne náhodou byly prvními nahrávkami Květů psychedelická pohádková pásma a sám Kyšperský napsal knížku pro děti. Stíhá toho hodně. Hraje divadlo a ztvárnil roli ve filmu Případ pro exorcistu režiséra Jana Hřebejka, podomácku si nahrál sólovou desku Svetr, natočil s Květy skladbu na album skládající hold Vladimíru Mišíkovi a navíc vystupuje jako baskytarista kapely Mucha.

Právě odsud si zřejmě přináší o něco svižnější přístup ke skládání písní: Květy, pro které byly inspirací rozhlasové hry stejně jako tradice českého písničkářství, teď hrají mnohem víc bigbít. Ovšem osobitěji, jak jsou posluchači původně brněnské čtveřice zvyklí.

Experimentální folkové skladby jako A. Kurosawa z předchozí desky Květů Bílé včely, kde hudbu tvořila nahrávka puštěná pozpátku, na Miláčkovi slunce nenajdeme. Typická hravost, kterou diriguje producent Ondřej Ježek, ale zůstává − ke své klasické sestavě kytara, basa, bicí, housle tak Květy přidávají třeba hrnce nebo zvonkohru.

Tématem předchozích Bílých včel byla beznaděj a v textech se objevovala konkrétní dramata. Album Miláček slunce je znatelněji přikryté peřinou lyrických obrazů a není tak temné − budoucnost už je vidět na obzoru a připlouvá ve vysoké lodi, nezůstává ležet kdesi hluboko na dně moře.

Kyšperský, který rád zhudebňoval vlastní sny, si pohrává s tradiční písničkovou formou a procítěně zpívá o rodičích a dětech, o koloběhu života, v němž se všichni ocitáme a můžeme se z něj ze dne na den vytratit.

Se smrtí se Kyšperský smiřuje, když sleduje, jak "příbuzní mizí v jezeře mléka a mlhy" ve skladbě zakončené na Květy až nebývale intenzivní hlukovou pasáží. Jeden z nejlepších českých textařů také přemýšlí o tom, jak se s přibývajícím věkem nenávratně mění priority, například v písni Syn: "Děti mi byly přece ukradený. Tak jako závody formulí, knížky o Hitlerovi, vánoční ozdoby a jmelí. Věci, který jsem chtěl předtím, odnesli nějací skřítci − pouští a pralesem až do jeskyně zapomnění."

V niterných mikropříbězích fungujících jako generační výpověď citlivého třicátníka se dokáže najít snad každý. Nestárnou jen Květy, ale také jejich posluchači, kteří se potýkají se stejnými životními problémy. Kapela, našlapující ve stopách brněnských skupin osmdesátých a počátku devadesátých let Z Kopce nebo Dunaj, s novinkou znovu potvrzuje ojedinělé postavení na tuzemské hudební scéně.

Mluví a píše o ní kdekdo, ale pro střední proud zůstává stále moc alternativní. Už dávno Květy ocenily poroty hudebních cen Anděl nebo Vinyla a bylo by opravdu s podivem, kdyby se tak nestalo i letos díky albu Miláček slunce.

Miloš Hroch

http://archiv.ihned.cz/c1-64372480-kvety-milacek-slunce-recenze




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×