Nešišlěj! - Antonín Kocábek - tyden.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Zpráva o tom že vzniklo album, kde se každá písnička věnuje nějakému logopedickému problému, proběhla snad všemi kloudnými médii, takže skutečnost, že vzniklo přímo na popud logopedky, a že se snaží napomoci dětem zlepšit výslovnost, netřeba opakovat. Za to je ale pro kohokoli, kdo ho ještě nezkusil, na místě zásadní otázka, zda je album poslouchatelné i pro ty, kteří si výslovnost procvičovat nechtějí, a zda nejde jen o dobře postavený marketingový produkt bez duše.

Protože - zcela upřímně - pokud si podle hlasu dospělá žena stále říká "Amálka", moc důvěry to nebudí. Ti starší si totiž ještě dobře pamatují "Štěpánku" a "Strýčka", ti mladší zas mají zkušenosti s "Dádou". Naštěstí tyhle obavy lze už po prvních taktech opustit. Písničky i přes jistou infantilnost a textovou konstrukci směrem k dětem poněkud podbízivou, mají solidní hudební základ. Čerpají z šansonu, folklóru, blues i kramářských písní, a lacinost syntezátorových samohrajek nechávají zapomenout při sázce na vesměs akustické nástroje.

Ale co především - z prakticky každé písně je cítit nadšení, zapálení pro věc, radost s jakou vše vzniklo. Hravost v tom nejlepším slova smyslu. Spolu s hudebními nápady tak i když  se nechají stranou na procvičování výslovnosti zaměřené texty, plné poťouchlostí, jde o album, které je nápadité, pestré, plné snadno zapamatovatelných, ale nikoli podbízivých melodií. Takové, které nejenže má své základní praktické využití, ale zároveň i nespoléhá jen na něj.

Písničky tak chvílemi připomínají to lepší z produkce Kašpárka v rohlíku, ale zároveň  ani na moment nenechávají na pochybách, že tu jde o víc, než jen dětskou zábavu. Pestrostí žánrů vychovávají k hudební toleranci, nehledě na to, že i obsahově mají texty často výchovný charakter ( píseň Odvykací je o boji s alkoholem, Mravoučná zas o vandalství). Takže i dětem, které mluví bezchybně, a pochopitelně i jejich rodičům, je nelze než doporučit.

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/ironie-pro-deti-a-jemny-humor-pro-dospele_263661.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×