Close To Silence - Veronika Vlachová - kulturissimo.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Metamorfózní cesta od násilí k tichu

Přesedlat z elektroniky na čistotu akustického projevu včetně rytmického zpomalení si kapela LUNO dovolila na aktuální desce Close To Silence. Inspirovalo ji k tomu hlavně loňské akustické vystoupení v Paláci Akropolis, kde si členové kolem zpěvačky Emy Brabcové vyzkoušeli, jak znějí v osekané nástrojové aranži, a usoudili, že stojí za to své nejlepší písně skutečně převléci do jiného kabátu.

Impulsem k takovému kroku možná byla i Emina nastávající dvojnásobná role matky. Album nahrávala už ve vysokém stupni těhotenství, a i když na jejím projevu nic nepoznáte, skladby, pocházející především z eponymního alba LUNO, zpomalily a rozvláčně se potulují mezi hranicemi klavírních akordů, aniž je markantněji porušena či pozměněna jejich harmonie. Všemu samozřejmě vévodí hlas, který už tolik upoutával z kompozic ještě tehdejší formace Khoiba.

Close To Silence už ve svém názvu demonstruje sympatizující přístup k tichu a v praxi se tomu kapela poddává zhruba v polovině alba. Skladby jako Blind nebo Here Not To Be There si libují ve své jednoduchosti a písničkářské lehkosti a nepozastavovují se nad tím, zda dokážou žít samostatný život. Zajímavý zlom nastane až v Lifecycles, skladbě, které akustická verze sluší a chorální party vyznívají mnohem důstojněji. Ke skladbám, jako je Vertigo nebo Target Fish, si LUNO přizvali kolegy s Roe-Deer a vytvořili z nich konečně rozmanitější kompozice, které na sebe upozorňují svou žánrovou náznakovostí. Novou energii do alba vkládá Come and Fail, která přibírá k obligátnímu klavíru i další nástroje, a skladba tak po mnoha kusech s mírným důsledkem posluchačské znuděnosti rozřezává album na pomyslnou polovinu.

Akustická deska představuje překvapivé upozadění elektronických ambicí, se kterými se LUNO na scénu přidali. Vyznívá jako příjemný nádech před další tvorbou, na které již pracují. Alespoň první polovina skladeb Close To Silence zní mnohem zábavněji se znalostí původních aranží, jinak postrádají smyslnější pointu, která by přidala akustice nápaditější říz. Svou inklinací ke zpomalenějším rytmům některé skladby vyznívají mnohem dramatičtěji a s podprahovým napětím, k vygradovanému vrcholu ovšem většinou nedojde. Přesto deska s šestnácti skladbami disponuje zajímavými a nástrojově a aranžérsky citlivě zpracovanými částmi (například Lobann nebo Close To Violence), se kterými může hrdě jít na trh.

 80% Recenze | Veronika Vlachová
http://kulturissimo.cz/index.php?luno-close-to-silence-recenze&detail=2864

 




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×