Winna - Ivan Kott - Jonáš

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Hudba průzračná jak pramenitá voda

Již své páté album vydala dvojice zpívajících violoncellistek Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz, neboli duo TARA FUKI, a nazvala ho WINNA. Na disku vydavatelství Indies Scope je uloženo devět písní, jejichž melodie jsou společným dílem obou hudebnic, zatímco většinu textů napsala Dorota. Ty jsou v polštině, stejně jako píseň Anna, což je zhudebněná báseň Krzysztofa Kamila Baczynského, polského básníka, jehož verše se v písních Tara Fuki objevují často. Osm textů polských doplňuje jeden český, hořce milostný k písni Závrať, jehož autorkou je Andrea.

Písně na albu vytvářejí určitý příběh, ovšem příběh ne právě radostný, protože se tu objevují slzy a loučení (Zegnam), nezodpovězené otázky (W twojej glowie, Jutro), vzpomínky a touhy (Dopis, Nie mów ze nie, Winna). Pouze zhudebněná báseň tlumí ony smutky a obavy, když uvádí snící Annu do reality nadcházejícího podzimu. Zdálo by se, že jsou to verše zralého, zkušeného muže, ale opak je pravdou. Básník Baczynski zemřel před sedmdesáti lety ve věku pouhých dvaceti tří let.

Také po hudební stránce je album velice zdařilé. Je nahráno bez hostů, akusticky s využitím možností daných studiem, v němž byl oporou producent alba Miroslav Chyška. Výsledný zvuk je průzračný, počítající se soustředěnějším poslechem než tomu je na koncertech, kde použití „krabiček“ umožňujících vrstvení zvuků vytváří emociální kontakt s publikem. Zde není takové „čarování“ potřeba, díky pečlivé práci ve studiu se tu výborně pracuje s dynamikou i tempy, stejně tak je velmi vynalézavě řešeno propojování obou hlasů. Je to patrné například v písni Anna, kde jeden hlas zpívá pravidelný, monotónní doprovod a druhý se připojuje zpěvem textu i vokální improvizací beze slov. Velká pozornost je věnována také instrumentálním částem, kdy děvčata kouzlí se svými violoncelly (Závrať), stejně jako optimálnímu řešení doprovodu sólového zpěvu, jako např. v úvodní Zegnam nebo v nejdelší písni alba Nie mów ze nie, v závěru přecházející ve svižnou výzvu „Neříkej, že ne“. Úžasným završením alba je závěrečná píseň Jutro něžně zpívaná za jednoduchého vybrnkávaného doprovodu.

Celkové vyznění alba působí velmi kompaktně v textech i hudbě. Není to náhodná sestava různorodých písniček, ale jednolitý celek písní výborně zkomponovaných a perfektně zpracovaných vokálně i aranžérsky. Příznivý dojem umocňuje i jednoduchý obal vytvořený Dorotou a Marcelem Bártou s bookletem obsahujícím vedle textů také několik fotografií, jejichž autorem je Jan Tichý. Album bylo představeno pražské veřejnosti ve středu 21. února koncertem v Divadle Archa, kde se k „Tarfučkám“ v několika písních připojili trumpetista Oskar Török, baskytarista Jakub Vejnar a především kmotra alba Aneta Langerová. Zážitek byl stejně povznášející, jaký zažívám při poslechu alba v klidu domova.

Ivan Kott




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×