Movable Feasts - Miroslav Med - abysszine.com

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Když roku 2009 vyšel eponymní debut LESNÍ ZVĚŘE, hudebně nadchl a sklidil nadšené reakce. Nyní, o pět let později, konečně přichází i jeho nástupce "Movable Feasts" a opět je to pro tuzemskou scénu velká událost.

Základ nového alba opět tvoří u nás stále spíše opomíjený nu-jazzový žánr, který se zde prolíná s alternativně (post) rockovým výrazivem. Pokud k tomu přičteme lehce psychedelickou a místy až "seversky" zádumčivou atmosféru, vyjde nám velmi zdařilá odpověď na tvorbu norských mágů JAGA JAZZIST, jejichž hudbou je LESNÍ ZVĚŘ nepochybně inspirována. Tato inspirace má však naštěstí na míle daleko k plagiátorství a pánové ji používají spíše k dokreslení vlastních hudebních vizí.

Instrumentální propracovanost, unikátní atmosféra, svěží nápady a pro zdejší scénu netypické žánrové zařazení jsou právě těmi atributy, díky nimž stojí za to LESNÍ ZVĚŘ bedlivě sledovat. Převážně sklíčenou a zatěžkanou náladu nahrávky skvěle dokresluje hostování básníka Jana Těsnohlídka, který v jedné ze skladeb odrecituje titulní text ze své zatím poslední sbírky "Ještě je co ztratit". A ačkoliv jde o jedinou záležitost s českým textem, nepůsobí nijak rušivým dojmem.

Novinka "Movable Feasts" zkrátka opět dokazuje, že LESNÍ ZVĚŘ je v rámci tuzemského středního proudu ojedinělé a hudebně velmi poutavé a zároveň sofistikované seskupení, které kvalitativně převyšuje většinu zdejší scény. Ani přes instrumentální preciznost, vrstevnatost a poměrně komplikované struktury skladeb přitom jeho tvorba nepůsobí nijak neuchopitelným dojmem a vyniká především ojedinělým citem pro atmosféru, jež je místy vskutku magická a pohlcující.

85%

Miroslav Med 

http://thecave.abysszine.com/recenze/2015010006-resty-2014-ceska-scena/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×