My Heart Soars Like a Hawk - Karel Veselý - aktualne.centrum.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

V Čechách má country pověst konzervativního žánru, v němž bude navěky vládnout Michal Tučný, nicméně za oceánem se jeho vývoj nikdy úplně nezastavil a z odkazu dřevní americké hudby čerpá i současný nezávislý rock.

Dohnat tuto evoluci - a to hned několik jejích větví najednou - se snaží olomoucké kvinteto Nylon Jail, které aktuálně debutuje nahrávkou My Heart Soars Like a Hawk. Tradiční písničkářství v duchu amerických tradic kombinuje s hlučným psychedelickým rockem, na rozdíl od spřízněných Please The Trees ale do mixu vhodí i teatrální patos glamu. Ambiciózní a originální fúzi, kterou hned tak někde neuslyšíte, ale občas chybí umírněnost.

Klíčem k pochopení Nylon Jail je osoba frontmana kapely Jiřího Jiráka, jehož hluboký hlas a gesta kopírují snad všechna klišé žánru. Je to ale záměrná a promyšlená póza "barda se srdcem na dlani", kterou Jirák zbytečným přehráváním (a také angličtinou se silným českým přízvukem, o glamových šminkách na tváři ani nemluvě) zároveň sráží do parodické roviny.

Tak třeba v Fort H.H.G. zní víc jako Johnny Cash než Johnny Cash sám, až to začíná podkopávat uvěřitelnost celého konceptu. A to je něco, z čeho bychom třeba Václava Havelku III z Please The Trees těžko někdy mohli obviňovat.

Nylon Jail tak mají při hlubším ohledání blíže k hipsterskému fúzování stylu "anything goes" pro efekt a někdo by je mohl dokonce podezřívat z toho, že country vlastně používají jen proto, aby ho mohli následně s radostí a naoko "svatokrádežně" zdekonstruovat.

Nejzajímavější momenty debutu přijdou, když se Nylon Jail (mimochodem koncertně velmi slušná kapela) změní v mašinu na psychedelickou slast - Grace nebo No Way uhání vpřed jako lokomotiva protínající prérii a neřeší žádné meta přesahy.

Z pomalých skladeb zaujme Abscissa s elektronickými efekty, na které přijde řada i v závěrečné One Word, kde zhruba za polovinou začnete mít pocit, že posloucháte úplně jinou desku než před několika momenty. Přinejmenším tady Nylon Jail naplňují potenciál kapely, která disponuje originální hudební vizí.

Karel Veselý

http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=796339




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×