My Heart Soars Like A Hawk - Honza Průša - Musicserver.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Progresivní country, která tě uhrane

Olomoucká kapela Nylon Jail vznikla teprve na podzim roku 2011. Pouhý rok a půl po prvním koncertě a po vizuálně kreativním 3D turné teď vydává vynikající album "My Heart Soars Like A Hawk". Silný debut, jaký jim může ledaskdo v této zemi závidět. A možná nejen u nás.

 

Nylon Jail jsou naživo smršť. Krvavý stejky, prokouřená whiskey. Znáte to. Dávka poctivé, fortelné práce. Energie na rozdávání. A všechno děsně přirozené. Opravdové. Kdo je viděl třeba na Colours Of Ostrava nebo v Banátu či jinde, ví, o čem mluvím. Jejich debutová deska je sice o poznání klidnější a ne tak živelná, ani tak ale kapela nezklamala. "My Heart Soars Like A Hawk" voní upřímným nanicsinehráním. V produkci Ondřeje Ježka, který skladby okořenil dalšími zajímavými zvuky, vyzrála do fantastické podoby. Upřímné country rockově elektronické podoby - progresivní country - z níž sálá atmosféra divokého západu, drsných westernů a mrtvých mužů. Ne náhodou odkazuje název alba "My Heart Soars Like A Hawk" k citátu indiánského náčelníka z filmu "Malý velký muž". I celá, čistá černobílá grafika alba je založená na jestřábím peří.

Art director Ondřej Hruška vysvětluje výtvarnou koncepci alba takto: "Jestřáb - hawk zde vystupuje jako symbol svobody, volnosti a křehkých ekosystémů, které člověk narušuje. Je pánem širých lesů, kterými se necháváme inspirovat. Jestřábí pero není v našem pojetí jen rekvizitou, ale především pevnou strukturou, světem s bohatým detailem, otevřeným interpretaci, meditativním koutem. Digitální "narušenost" vznikla již při snímání a její konkrétní podoba je více dílem řízené náhody než chladným záměrem."

Olomouckou kapelu založil Roman Vičík, muzikant ovlivněný řadou pozoruhodných životních zkušeností. Pracoval jako osobní asistent autistického chlapce, žil na Kubě, odkud byl nedobrovolně vyhnán. A to vše se odráží v textech kapely. Anglických a silných. "My Heart Soars Like A Hawk" je sice podstatně poklidnější než to, co známe z koncertů. Její zvuk je ale nesmírně dynamický. Člověk má pocit, že byly skladby nahrávané naživo. A tak i v těch fakt pomalých skladbách, jako třeba cashovská (i když zmiňovat toto jméno v kontextu kapely už je trochu klišé) "Indian Summer", je kýbl energie. Nebo emocí. Obojího. Prostě obrovská, těžko definovatelná síla. Nylon Jail navazují na zlatou éru české country, která skončila někdy v 70. letech minulého století a v té době byla vskutku moderní, leč s následným nulovým progresem.

Ten progres teď přinesli právě Nylon Jail. Jejich hudba zní jak z roku 2013. Což je nesmírně osvěžující. Nejedna píseň disponuje hitovým potenciálem (famózní "Noway"), ale ono to vlastně není podstatné. Hudbu Nylon Jail byste si zamilovali i bez toho.

Hodnocení: 10/10

Honza Průša

http://musicserver.cz/clanek/45628/Nylon-Jail-My-Heart-Soars-Like-A-Hawk/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×