Písničky kluka BomBarďáka - Jiří Karban - www.kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kdo má obavy, že hudební vkus jeho dětí nebo mladších sourozenců zformuje mafie kýčovitého popu, měl by sáhnout po něčem docela jiném. Například album Písničky kluka Bombarďáka žádnému začátečníkovi neuškodí.




„Volala hlava hlavě/ že je mejdan právě/ drak volal omylem/ sám sobě mobilem…“ (Haló).

Matky a otcové, kteří prožili mládí v odporu ke střednímu proudu, mají potřebu předat štafetu svým potomkům. Přejí si, aby jejich děti poslouchaly podobnou muziku. Třeba punk, psychedelický rock, jazzrock, reggae, společenský angažovaný folk, starou novou vlnu… Mezi námi, ne vždy se přání promění ve skutek. Dcery a synové se často vydají po úplně jiných posluchačských cestách. Způsob, jak například mladší školáčky nasměrovat na „tu správnou kolej“, je produkování alb, které můžeme považovat za jakousi přípravku pro budoucí mladé alternativce.

Muzikantská parta Bombarďák se o něco podobného úspěšně snaží. Při natáčení sedmnáctipísňového alba se trio Jiří Jelínek, Michal Dalecký, Filip Nebřenský obklopilo několika pomocníky a výsledkem je hudebně pestré a vskutku „živé“ cédéčko. U této kapely je navíc zjevné, že se dobře cítí před nejmladším posluchačstvem, že s ním umí nekřečovitě komunikovat. Nekomplikovaná struktura jednotlivých písní navíc dává prostor pro improvizaci.

Jelínkovy texty jsou přístupné dětskému publiku, ale zároveň skrývají další významy, takže zcela jistě potěší i daleko zkušenější uši. „Když pošleš míč volovi/ tak ti faulem odpoví,“ zpívá se ve skladbě Fotbal. „A všichni jsou už od bláta/ fotbalisti jsou zvířata.“ Ha! Místo fotbalu si dosaďte úplně jinou hru, třeba politiku… V Ukolébavce se objevují otcovské hudební lásky (Jethro Tull, AC/DC, Pražský výběr, ZZ TOP) a do finále této písně je zručně zakomponován jeden známý motiv z časů „new wave“. Kdo ho uhodne, dostane žvýkačku a vstupenku do zoologické zahrady!
Ačkoliv většina skladeb zní pozitivně, Bombarďák se nebojí vážných témat, jakými jsou například nesoulad rodičů (Mamince), samota ve stáří (Staré věci) nebo kriminalita (Sysli). Ve skladbě nazvané Já písnička 4 je dětem pro změnu vysvětleno, jak se dá vytvořit jednoduchý hit – „a teď zopakuju první sloku/ takhle už to dělám řadu roků…“ Myslím, že právě tento kousek by mohl být součástí hudební výchovy na základních školách.

Písničky prošpikované nadsázkou, humorem a hříčkami mohou oslovit nejen děti. Ostatně do dospěláckých starostí zabrousil i Zmrzlinář: „Nikdo si zmrzlinu nekoupí/ jsou blbý časy/ nikdo si ani zmrzlinu nekoupí/ jsou blbý časy a to mě kornoutí.“ Říkáte, že by se dětem nemělo zpívat o té naší krizi? Něco na tom bude. Existuje totiž nebezpečí, že se vás ti malí zvědavci zeptají, kdo za to vlastně může. A to jsem zvědav, co jim pak pustíte. „Ble-ble-ble…“

Jiří Karban
Hodnocení: 75 %

http://www.kultura21.cz/hudba/7500-pisnicky-kluka-bombardaka




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×