Nešišlej! - Honza Průša - Musicserver.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Logopedické blues



Amálka K. Třebická připravila logopedické písničky pro odvážné děti. Ale neočekávejte nějaké jednoduché říkanky doplněné nekonfliktními popěvky. Už zajíc házející šavli, který se na nás dívá z obalu (a o němž je píseň "Zeleninová"), naznačuje, že při poslechu budou trochu odvahy potřebovat zřejmě i rodiče.
Pokud máte zkušenost s logopedickými cviky a říkankami, tak víte, že se zpravidla jedná o nudné a málo zábavné trénování správné výslovnosti. A to děti příliš nebaví. A tak je skvělé, když vzniklo album, které nenásilně a kreativně pracuje s češtinou. "Nešišlej!" sice není odbornou logopedickou pomůckou, nicméně každá písnička na něm se věnuje některé problematické hlásce. A navíc i v odborném vyjádření logopedky Mgr. Ivy Krčmářové se můžete dočíst, že: "Z mého pohledu klinického logopeda je album "Nešišlej!" vítanou pomůckou pro mou práci i pro rodiče."

Deska se pohybuje na pomezí dvou dominantních světů. Ten první vychází z tradice kabaretů či z potrhlých divadel. Zde se přehrává, z písniček cítíte ironii i typickou potřeštěnost. Většinou ale v temné, bluesové rovině (takový Tom Waits by měl radost). Druhou rovinou pak je tradiční lidovka, k níž se řada písniček často přibližuje. Ty pak voní tuzemským folklorem. A oba tyto světy se často přibližují, překrývají i navzájem splývají.

Písničky tu hodně sázejí na svou atmosféru. Dalšími zvuky a efekty se tu často autoři snaží umístit dětského posluchače přímo do kontextu děje. Výtečně se to daří ve skladbě "Folklorná" (na F), kde slyšíte stádo bečících ovcí, cinkot jejich zvonců i alikvótní zpěvy pastýřů. Jindy zas v "Ďábelské" písni (na D) o tom, co se děje, když se děda nudí (v udírně si udí sedě), se přenášíme do pekelné atmosféry zakouřené temné udírny.

Písničky Amálky K. Třebické přitahují dětské (šišlající) zpěváky zejména novými a nevšedními tématy, jež se objevují v textech. A z tohoto pohledu mohou fungovat i u rodičů. V "Katastrofické" (na R) se dozvíte, jak to dopadlo, když se porval mrož s mrožem (šli na sebe s nožem), případně co se stane, když se porvou šproti (konzerva je zkrotí). V "Odvykací" (na D) sledujete příběh podnapilého indiána a v "Mravoučné" (na Č) příběh Čendy Boučka, který mravenečkům zničil domeček (se skvělým naštvaným dětským čtyřhlasem Johanky, Viktorky, Valinky a Amálky).

I když jsou písničky Amálky K. Třebické velmi dobré, stejně by mě nejvíc zajímala reakce dětských posluchačů. Protože nahrát zemité bluesové (s často fakt strašidelnou atmosférou) písničky pro děti chce kuráž. A myslím, že to snad ještě nikdo nezkusil. Když jsem album testoval na svých dvou synech (4 a 7 let), úplně to nezafungovalo (což ale nemusí znamenat vůbec nic). A tak přeju albu "Nešišlej!" moře mladých posluchačů, protože pokud budou děti vyrůstat na podobných deskách, tak nejen že nebudou mít problém s výslovností, ale navíc v dospělosti jistě sáhnou po inteligentní muzice.

7/10

Honza Průša

http://musicserver.cz/clanek/41827/Amalka-K-Trebicka-Nesislej/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×