Na nože - Helena Pazdiorová - Muzikus.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Druhé řadové album dua Kieslowski je příjemným překvapením. DKP a Marie Kieslowski propojují klasické písničkářství za doprovodu piana a kytary s drobným elektronickým vyšperkováním, sází na tradiční postupy, ale nebojí se tu a tam přidat „umělý“ prvek. Výsledkem je velmi křehké a tiché album pro soustředěný poslech. Na rozdíl od živého hraní právě zde vynikne nespočet maličkostí a detailů.

Celou deskou se prolíná téma partnerských vztahů. A to také, poněkud nevšedně, se zaměřením na domácnost a děti, což jindy podléhá jakési indie cenzuře. Skladbu od skladby se mění úhel pohledu, jednou jsme svědky idyly (Klidná noc, Krátká píseň o lásce), jindy hádek a životního zoufalství (Špinavý dny, Krátká píseň o zabíjení). „Budeme spolu, i když to bolí,“ konstatuje se nakonec v jednom z veršů písně Spolu.

Poznávacím znamením většiny textů na albu je minimalismus. Někdy slova dokážou skladbu velice dobře doplnit, jindy jsou ale kamenem úrazu. Šikovně a vynalézavě navrstvenými větami se může pyšnit třeba píseň Bloky, smeče. A nejde jen o vrstvení vět, ale také o střídání hlasů a jejich vzájemné proplétání, jednak přirozené, jednak s pomocí elektroniky. (A tato skladba funguje jako nejnázornější metafora vztahu vůbec - chvíli zpívají oba spolu, pak si zpívá každý něco jiného, ale dohromady to ladí a dobře se to doplňuje.)

Čeština je ale zrádná a vyžaduje jemné zacházení. V dlouhých textech se nepřesné / nedostatečné rýmy ztratí, to se však nestane v těchto textech zkratkovitých, kdy je bezpodmínečně kladen důraz na každé slovo. Rýmy typu „fajfku – k svátku“ nebo „muži - [suši]“ pak působí neuměle. Mají na svědomí sice jen nepatrné mrazení v zádech, ale přece mají. Textová nevyváženost pak podvědomě nutí náročnějšího posluchače, aby se měl neustále na pozoru. A to je v případě alba, jehož velkou část můžeme se vší závažností nazvat ukolébavkami pro dospělé, ne zcela žádoucí.

I přesto je ale Na nože deska, která patří mezi to nejzajímavější, co u nás loni vyšlo. Vlastně celý přístup k hudbě, kterému ve své tvorbě Kieslowski holdují, byť je to přístup sebejednodušší, je něco, co české scéně obecně dosud chybělo.  

Zlatý hřeb: Bloky, smeče
Zní to jako: minimalistické ukolébavky pro dospělé
Hodnocení: *****


Helena Pazdiorová

http://www.muzikus.cz/recenze/Kieslowski-Na-noze~03~unor~2013/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×