Listolet - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Listolet: Vítr, déšť i bláto


Normální písničky. Posluchač ani víc nežádá. Je spokojený. Přesně tohle mě napadlo při poslechu alba s názvem Listolet z tvůrčí dílny stejnojmenné hudební formace.


Žádná rychlokvaška. Deset skladeb, které najdete na tomto cédéčku, mělo dostatek času na postupné uzrávání. A dobře tak! Základ alba vznikl už v roce 2008 jako reakce na rozpad zlínské skupiny Krutý omyl, v níž vystupovali dva tvůrci - listoletci, tedy Tomáš Háček (klávesy, akordeon, kouzelná skříňka, kazu, vrtulka, zpěv) a Kuba Navrátil (kytary, mandolína, saxofon, hrnce, tamburína, zpěv).

Produkt jednorázového studiového projektu však skončil na nějakou dobu v šuplíku, protože tyto písně neměl kdo hrát. Až v roce 2011 konečně nazrál čas a v Brně vznikla kapela Listolet. Duo zakladatelů doplnili muzikanti Marek Vráblík (basová kytara), Martin Susedík (el. kytara), Petr Kucman (bicí). Když se předloni ukázalo, že písně naživo fungují, rozhodl se Listolet zrevidovat už zmiňovanou nahrávku a konečně vydat regulérní album. Ke zdaru díla pomohli otcům zakladatelům Háčkovi a Navrátilovi hosté, například baskytarista Michal Procházka, flétnistka Irena Homo Janigová, kytarista František Eliáš či klarinetistka Kristýna Urbánová.

Hudba vystavěna na folkrockových základech je citlivě vyzdobena chytlavými dechovými linkami a zapamatovatelnými vokálními melodiemi. Poetické podzimní obrazy navozují melancholickou atmosféru a nutí přemýšlet o tom, co kapela zpívá. „Já vím, že už ti splývá/ já to vím, že už ti splývá/ ta cesta nekonečně blátivá/ říkáš, že padl na tebe stín/ zamotaná do pavučin/ jen těžko můžeš pohnout s tím…,“ zaslechnete kupříkladu v písni Krajina a tušíte, že tu jde asi o víc, než o konkrétní kus země kdesi na Moravě.

Listolet má rád zdánlivě obyčejná slova: vlak, vítr, trámy, zdi, podkroví, prach, hvězdy… A právě z nich vytváří působivé písničky. Třeba Starý dům, to je hit pro rádia i televize. Když ho posloucháte, musíte dát pozor na nahé víly, bazilišky a meluzíny, co kvílí v komínech. Další píseň, která vám zcela jistě vleze do hlavy, se jmenuje Leť holka leť: „Byli jsme spolem i lesem/ ale ten popel je teď v polích roznesen/ tak leť holka leť/ zas zpívej o dům dál/ já lituju jen věcí/ které jsem neudělal…“

Naopak rozpaky vzbuzuje skladba V restauraci U Sama, v níž se objevuje Barrack Obama a také Usáma. Pokud chtěl Listolet uhnout na jinou kolej, aby byla legrace, tak si úspěšně otestoval, že tudy cesta nevede. Podobně se mu zadařilo i v „odlehčené“ skladbě Dobrý být. Kapela je „doma“ spíše v písních, jako jsou Spící listí nebo Zpomalený déšť. Bude zajímavé sledovat, zda si duch těchto skladeb přenese třeba i na další album.

Zvláštní pochvalu zasluhuje booklet, v němž najdete texty všech deseti písní. Nejdřív čtěte a pak poslouchejte. Všechno má svůj čas. Jako listí v té naší krajině.

75%

Jiří Karban
http://www.kultura21.cz/hudba/5810-listolet




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×