Na nože - Ondřej Bambas - www.ireport.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kies… Cože? – Kieslowski na nože!

 
Do letošního výběru nominovaných cen Apollo nebo Vinyla se Kieslowski bohužel neprobojovali. Album Na nože je ale jedním z důkazů, nakolik byla letošní hudební úroda bohatá. Jednoduché skladby s kontrastujícími vokály nabízejí posluchači prostor k odpočinku i zamyšlení.


Možná jste o tomto českém uskupení doposud neslyšeli a jméno máte přinejlepším spojené s polským režisérem Krzysztofem Kieślowskim. Duo David K. Pomahač (DKP) a Marie Kieslowski vydalo roku 2011 debut Tiché lásky, na nějž nyní před zimou navázali druhou dlouhohrající deskou Na nože. Byť na něm čerpají z různých koutů světové hudby - jednou se zde objeví jižanský country rock, podruhé zase snové melodie chladných severských zemí - ponechávají písním českou tvář. K tomu využívají poetické texty zbavené nadbytečných jinotajů a spolu s promyšlenými aranžemi tak dotvářejí harmonický souzvuk plný detailů.

V úvodu písně Za horama vám možná vytane na mysli Go To Sleep od Radiohead, při Bloky, smeče možná něco od děčínské Obří Broskve. A těch podobností by se našlo daleko více, ale namísto výtek se raději pousmějte a v duchu smekněte klobouk nad tvůrčím umem autorského týmu. Vždyť nač obviňovat autory z plagiátorství a tvorby variací známých témat, když studna není nekonečně hluboká a jejích služeb už využilo toliko umělců.
Folk-pop, který Kieslowski vytvářejí, je minimálně na naše poměry originální a dobře doplňuje letošní rozmanitou tuzemskou sklizeň. Z díla je navíc cítit vřelá radost a snaha o autentický přenos pocitů a nálad na disk. V mozaice zůstávají detaily jako zopakovaný motiv na konci songu Bloky, smeče, díky němuž si ho při dalším poslechu všimnete i uprostřed samotné písně, nebo intro Lesy, stráně navozující atmosféru právě začínajícího filmu. Škoda, že se jedná o snímek krátkometrážní, včetně stopáže jednotlivých písní. Například Krátká píseň o lásce odkazující k výše zmíněnému slavnému režisérovi svým rychlým koncem opravdu zamrzí.

Pospolitá konzistence se však nahrávce odepřít nedá. Při troše představivosti lze vysledovat etapu partnerského vztahu, jehož existence je značně nejistá a prochází několika krizemi. Po prvním konfliktu přichází zpytování, následné vystřízlivění, pak další přiostření atd. Finální vyústění v Špinavý dny podkreslené výše posazeným hlasem DKP pak zdá se být nešťastné, outro Na nože ale ponechává špetku naděje a otevřený konec možnému pokračování.

Bonusové remixy odkrývající lásku k elektronice jsou příjemné, nikoli však nezbytné. Při společném poslechu mohou narušit kontinuitu a celý koncept originální nahrávky. Jde spíše o ochutnávku z EP Tanečnice a malé kompenzace krátkého originálu.

Dvojice se nahráváním na chatě dokázala přizpůsobit vymyšlenému materiálu, což dalo za vznik velice příjemnému a vyváženému albu, jež je vedle písní dotvořeno i samotným názvem a střídmým artworkem. Právě takové milé výtvory dělají radost a stojí za to je šířit dál.


Ondřej Bambas
6/7

http://www.ireport.cz/recenze/16318-recenze-kies-coze--kieslowski-na-noze.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×