Křižovatka - Antonín Kocábek - Týden

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Je zručnou mandolinistkou i kytaristkou, vystupovala jako sólová písničkářka, spolupracovala se skupinami Docuku, Žamboši nebo Traband, aktuálně ji doprovází kapela Garde, kde na kytaru hraje Martin Knor, už čtvrtstoletí člen Mňágy a Žďorp. Druhé autorské album tak Lucii zastihuje jako už zkušenou interpretku, ale zároveň je prvním hmatatelným výsledkem nedávného rozhodnutí opustit dosavadní vody čistě akustické hudby a vymanit se z těsné škatulky "folkový muzikant".


Druhá deska udělala od své předchůdkyně značný skok.Křižovatka je tak kolekcí písniček, které folkové kořeny nezapřou, ale zároveň se v nich potkává rock (i když nijak agresivní a písničkový) a nekonfliktní pop. Hudebně album nepřináší nic, co už by nebylo tisíckrát ke slyšení jinde, ale při naladění se na podobnou vlnu a chuti naslouchat má rozhodně co nabídnout. A to nejen vstřícné melodie, ale i chytré, osobně vyznívající texty (což je trochu paradox, protože si je zpěvačka až na jeden nenapsala sama), plné realisticky trefných postřehů i křehké poetiky. Interpretka navíc svým procítěným podáním dokáže přebít i občasné řemeslné nedostatky veršů, stejně jako jim přidat na uvěřitelnosti v momentech, kde z psané podoby probleskuje naivita nebo až přílišný idealismus.

Nejcennější je asi na nahrávce po všech směrech dotažená vyváženost, kdy se komorní momenty doplňují s těmi energičtějšími, a texty zkoumající a popisující svět ženským pohledem (Kamarádi, Dokonalá, Nemluvná) s těmi převážně lyrickými (Sběračky čaje, Indiánská, Je noc), a optimistické nálady s těmi zamyšlenými. Esenci všech myslitelných pozitiv alba pak přináší jeho finále ve vynikající a všestranně silné skladbě Na Lhotách.

Lucie Redlová potvrdila novinkou svůj talent.Soudě z aktuálního výsledku, Lucie Redlová z oné křižovatky vyrazila tím správným směrem. Konec cesty je sice v nedohlednu, ale směr i společníci jsou jasní a není pochyb o správnosti jejich volby. Albem navíc jeho protagonistka potvrdila nejen svůj skladatelský talent, pěvecké schopnosti, muzikantský cit, ale především schopnost se neuzavírat novým cestám a neustávat v hledání i ochotu se stále posouvat dál a nespokojit se s dosaženým. Což je dnes na tuzemské scéně, plné líných muzikantů, asi to nejcennější.

Kocábek Antonín

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/jak-spravne-odbocit-a-sansonova-uskali_237077.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×