Noční hlídka - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Keltský bigbít nejen na jednu noc

Mocná je muzika tuzemské kapely Dick O´Brass. Nálada jejího nového alba Noční hlídka vás totiž přinutí přemýšlet o výletu do zaslíbených zemí a regionů. Skotsko, Irsko, Bretaň… Ať ve svých snech nebo doopravdy míříte tam či onam, jisté je jedno: třináctipísňová výprava s keltskými rockery slibuje silné zážitky.   

„Nalej rum, ať není slyšet řev/ hrozby o milost a kletby obětí/ dívčí boky z rukou smyjou krev/ za to pirát vždycky dobře zaplatí,“ zpívá se například ve skladbě Anděl Strážnej, která je jako dělaná pro romantické dobrodruhy směřující do neznámého přístavu. „Co na tom, že nás čeká chladnej hrob/ anebo kolem krku konopí/ peklo hluboký je stovky mokrejch stop/ a ďábel nás v něm jednou utopí…“  

Aby bylo jasno, ocitáme se v drsnějších podmínkách kde obstojí jen ti, co mají pro strach uděláno. Nože se tu zabodávají do stolů, hodně se pije, mlha je hustá a stíny neskutečně temné. A pozor, hlubiny tu bývají modré a někdy až černé. Život na vlnách bývá složitý.   

Skupina Dick O´Brass  existuje od roku 2001. Založili ji bývalí členové kapely ZOO Tomáš Nedělka, Jiří Hausser Matoušek a Aleš Zimolka. O něco později se stal posilou této party veterán české rockové scény Josef Kůstka (kytara, housle). Na debutovém albu nazvaném Disk O´Brass se v roce 2006 objevily většinou tradicionály, ohlasy tehdy měly především písně Skotská a Valdštejn.  Během deseti let tento soubor absolvoval bezmála dvě stovky vystoupení doma i v zahraničí.

Po šesti letech se věrní posluchači a fanoušci keltské scény mohou radovat z druhého alba. Tentokrát převažují autorské písně s českými texty. Noční hlídka se vyznačuje skvělým zvukem. Několikaměsíční práce na nahrávání (červen 2011 – leden 2012) je znát. Ucho citlivého posluchače jistě ocení fakt, že všechny použité nástroje jsou zřetelně rozpoznatelné. Kouzlo keltského rocku spočívá ve schopnosti ctít odkazy předků a míchat je s modernějšími prvky. Skotské dudy, housle nebo příčná flétna si zde rozumí s elektrickou kytarou či dechovým syntetizátorem. Prostor dostávají i další nástroje, třeba keltská harfa.  Když se to umí, je to „brnkačka“.  Noční hlídka je velmi energická a tudíž i „taneční“, což ocení hlavně příznivci zmíněného žánru.   

Zdá se, že kapela Dick O´Brass je pro nejbližší týdny a měsíce „vyladěna“ do optimální formy. Než se s ní potkáte na nějaké příjemné šermířské slavnosti nebo na pohodovém „keltském“ festiválku, poslechněte si její nové album. Ať víte, do čeho jdete!       


Hodnocení:  80  %
Jiří Karban

http://www.kultura21.cz/hudba/4284-keltsky-bigbit




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×