Faÿt - Ludmila Urbánková - Kult.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Noví, tvrdší Čankišou
Čankišou hrají svéráznou world music, založenou na mnoha etnických prvcích převzatých z indické hudby až po balkánskou, k tomu zpívají originálním jazykem lidu čanki. Mimo to ještě kapelu jistí bigbeatový základ. Jejich nová deska Faÿt je již v pořadí pátou, pokud nepočítáme jedno album s výběrem nejlepších hitů a soundtrack ke knize Ukopnutý palec.

Na novém albu se setkáváme s jedenácti skladbami. Hned na úvod nás vítá Absintro, intro ovoněné omamným nápojem bohémů, a jakoby nám touto skladbou chtěli Čankišou říct, že uslyšíme dosud nepoznané.
Druhá skladba stejného jména jako celé album nás doslova nakopne. Srší energií a kdekoho donutí pohupovat se do rytmu. Následující píseň Khreyyy opakuje podobný hudební motiv jako skladba předešlá, a pak se už tento motiv nese celým albem. Což ho tvoří ucelenějším, jakoby i na první poslech rozdílné skladby spojovala jedna neviditelná nit.
Další tři skladby, s hodně výrazným žesťovým obsazením, připomínají tradiční balkánské písně. Vardusa Saza nás může pomyslně odnášet na typickou balkánskou svatbu, na které zpívá i tradiční ženský sbor. Desátá skladba Narapundey se rozjela svým temperamentem až na býčí zápas. Napíná posluchače a přitom je pomalu, ale jistě vede ke konci desky. Kambines je písní poslední, a také nejmírnější. Uklidňuje posluchače a příjemně jej uspává jako stará dobrá ukolébavka z dětství.

Faÿt je v jazyku čanki číslice pět, označuje tak pořadí desek kapely Čankišou, kteří se svým posledním počinem přitvrdili. V písních můžeme slyšet tvrdší rockový základ, který je však spíše zvýrazňuje. Celé album je příjemně propojené jedním hudebním motivem, což udrží posluchačovu pozornost až do konce a přinutí jej si desku poslechnout znovu a znovu a znovu…

Ludmila Urbánková

http://kult.cz/divadlo-kino-hudba/hudba-kluby/detail/249465




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×