Salep - DJ Fractal - ejazz.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

První počin “satanů” s názvem Skinny byl počinem odvážným – odvážně zoufalým výkřikem do tmy – avšak úspěšným! Při prvním poslechu nového alba jsem byl vsazen hluboko do křesla se svými audiofilskými sluchátky na hlavě, zeměpisně poblíž splavu, kde pěla zoufálá Viktorka. “Tohle mám recenzovat?” Říkal jsem si. “Měl bych jim ještě zaplatit, že jsem si to mohl pustit.” Barunka vplula do druhého křesla naproti mě, abych se jí věnoval, ale mililitry potu, vyrašivší na mém čele, znamenaly dostatečný důkaz toho, že se jí budu věnovat jindy, jestli vůbec. Nakonec byla sluchátka alespoň odložena a hudba zněla z reproduktorů. Na starém bělidle se setmělo a všichni známí pantátové z kraje zasedli společně s věrnými psy za kulatý stůl, aby si dali svou pravidelnou dávku jazzu.

Zpočátku jsem myslel, že poslouchám doprovodný kus k nějakému filmu z dílny Rona Frickeho. Nutno říci, že Intro se k albu nehodí. Stejně tak Outro, které dokonce vyburcovalo moji dívku, ke komentáři: „Sounds like somebody's having sex, I don't like it.“ A aby má dívka komentovala hudbu, to se často nestává.

K první skladbě (track 2) bych se snad radši ani sáhodlouze nevyjadřoval – navodí krásnou atmosféru k poslechu celého alba. Řeknete si, že se máte na co těšit. Její usedlé tempo vyvolá očekavání, dychtivost po dalším kusu. Shinning je výtečnou french-pop parodií na jazz, ale jaký panečku. Pantátové si začínají uznale podupávat do rytmu. Hostování se oddal Al Amdiez, podle jména hajný s blízkovýchodními kořeny. Skladba je vedena loopy a bicími výplněmi, tak jak Tomáš Herian nejlépe umí a umí to sakra dobře.  Karmapa Cheno je odstartována klávesovým Sato-San To: Salepmodelem, který tvoří centrální rytmický a harmonický prvek. Jemné tóny trumpety Oskara Töröka se začínají ostřit a proplouvají harmonickou výplní, průtažnými a ozdobnými zaokrouhleními. Důležitou součástí hudby kapely je basová linie. Jaromír Honzák je přesný jako hodiny, jak rytmicky, tak intonačně. Snad si ho Barunka nakonec všimne. Tak jsem setřel pot a vyhodil vykouřené nazelenalé vonící vajgly do krbu. Jedeme dál a máme tu ódu na „c'mon “ Salep. Došlo mi, že tihle muzikanti rozhodně nežijou Half-Life (narážka na noise – sprej). I když forma skladby mi zrovna 2X nesedla,  tak její podání i použití glitch efektu je ucházející. Uppsala je nejstarší skandinávské univerzitní město ve Švédském království, kde stejně jako u nás platí koruna, město spjaté s Irgmannem Bergmanem a Carlem Linném, nedaleko Stockholmu. Pocity zakódované ve skladbě jsou patrně přímým odrazem švédského brusu. Vyklidněná atmosféra dává prostor Törökově trubce. Sultán u toho usnul. Další věcí je 40 loupežníků, kteří mi basovou linkou hodně připomínají výtvory z alba  Skinny.  Sultána Alibaba probudil. Velice vydařený orientální feeling nahrávky! A následuje smršťopád tracků: Mahatma, dále můj favorizovaný nejvíce oblibený vláčející se song Project X, který pravděpodobně prošel mlsným jazýčkem Ministrova osobního Sommeliera a ke které by bylo kacířské se vyjadřovat. To musíte slyšet!.

I když tento styl recenze se mi zdá poněkud nešťastným, věřím, že vás všechny donutí si Babičku Boženy Němcové koupit!

DJ Fractal 

http://www.ejazz.cz/articles/sato-san-to-salep/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×