Bongo Bonboniéra - Jana Soukupová - MF Dnes

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Bongo BonBoniéra: Aby děti neposlouchaly jen Šmouly

BRNO Hudební vydavatelství Indies Scope vydalo nedávno CD Bongo BonBoniéru určenou primárně dětem.

„Když jsme přemýšleli o cédéčku pro děti a přemýšleli, jak je uchopit, napadl nás výtvarník Rudolf Brančovský. Ten totiž vymaloval celou heršpickou herní halu Bongo s různými atrakcemi pro děti. A my jsme nedávno vydali CD jeho kapely Poletíme?, takže jsme ho znali,“ popisuje vznik celého projektu manažer vydavatelství Přemysl Štěpánek.

Vydavatelství poté oslovilo různé kapely i jednotlivce, kteří letos dodali ze dvou třetin zcela nové písně pro děti. Svými vhodnými staršími skladbami přispěla Radůza, Tata Bojs, Vodňanský a Skoumal a někteří další. Ale od úvodní něžně hravé Čokolády od Minachu po kapelu Čankišou zpívající ve vlastním „pajazyce“ píseň Ja pr pr („prdící“) jde vesměs o zcela nové kousky.

Matadoři se samozřejmě nezapřou, takže rockový Medvídek od kapely Květy děti nejspíš roztančí, stejně jako rýmovačka Narozeniny, kde se Jablkoň pustil do rýmování á la Co jsem měl dnes k obědu od Suchého a Šlitra. Radůza zvolila svou barevnou písničku o snovém výletě s malým chlapcem Do Afriky a po mírně slabších kouscích od skupiny Monty přijde legrační kousek Žambochů postavený na nápadu, jak pojmenovat mláďata nejrůznějších živočichů. Píseň končí hádkou o to, zda mládě od ježka není třeba ježkátor.

Šimíčková s Cicvárkem přispěli písní o Mikulášovi, zatímco skladba od Hm je zhudebněnou básní Františka Hrubína Ruce.

„Naše pračka Zanussi trhá prádlo na kusy“ - tuhle klasickou legrácku dua Vodňanský a Skoumal si pamatují mnozí. A Tata Bojs samozřejmě nezklamou se svým rytmickým nadhledem v písničce Jaro, stejně jako Koňaboj s přezpívanou lidovkou Já mám koně. Poletíme? přispěli rovněž klasicky „ulítlou“ písní o medvědovi s dlouhými drápy a králíkovi, který mu je uštípne kleštěmi, což graduje poučením „Ať silnější chrání slabší“. Cymbelín se zúčastnil roztomilou hloupůstkou na text Jiřího Dědečka Komáři a stále proslulejší skupina Dva se nechala inspirovat nesrozumitelným „jazykem“ tučňáků z večerníčkovského seriálu Pingu.

Zuby nehty zpívají poetický text o kobylce, které přejí, aby se zmrazu a sněhu vrátila domů, načež následuje Čankišou s písničce Ja pr pr, kde imaginární „černoušek“ zpívá o prdění… A závěr patří Jamesi Harriesovi s velšskou ukolébavkou Heno, heno, které v našich zeměpisných šířkách samozřejmě skoro nikdo nerozumí.

Kvalita skladeb ovšem nikdy nesklouzne pod jistou úroveň, byť jsou písně samozřejmě různorodé stejně jako zúčastněné skupiny.

„Ilustrace v bookletu jsou moje, grafické zpracování zadalo vydavatelství. Poslouchal jsem písničky při malování ilustrací a říkal jsem si, že některé refrény sklutečně nejdou dostat z hlavy, takže jemi líto spoluposlouchajících rodičů,“ vyslovuje se v nadsázce malíř a kapelník skupiny Poletíme? Rudolf Brančovský, který CD výtvarně doprovodil.

„Jsou to skladby a kapely, které máme v našem vydavatelství rádi,“ přidává se Přemysl Štěpánek a dodává, že je rád za muzikanty, kteří se nebojí skládat hravé skladby pro děti. „Ty písničky přitom vůbec nejsou infantilní ve stylu Šmoulů nebo Dády Patrasové. I když vytvořit právě takové kousky vůbec není jednoduché,“ dodává manažer a uvádí, že vydavatelství netradičně pokřtí CD na zcela novém Bongo festivalu, který je naplánován na 30. června 2011 před halu Bongo v brněnských Heršpicích. „Tam zahrají samozřejmě právě kapely z tohoto CD,“ těší se Štěpánek.

Součástí CD jsou žertovné brýle od Rudolfa Brančovského a jedna volná vstupenka pro dítě do haly Bongo.

***

Kvalita skladeb nikdy nesklouzne pod jistou úroveň, byť jsou písně různorodé stejně jako zúčastněné skupiny.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Jana Soukupová

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=291&r=mfjiznimorava&idc=1500291




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×