Skupina dobře vypadajících mužů - Jiří Kurt Strohschneider - i-kultura.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows


Tato skupina s vyzývavým názvem se sešla kolem výtvarníka Rudolfa Brančovského, který se roku 2006 vrátil z Prahy do Brna po ukončení hraní v kapele Veselá Zubatá. Roku 2008 vyšel debut Jednoduché písničky o složitém životě, na který po dvou letech navazuje druhá deska Skupina dobře vypadajících mužů.


Při poslechu této kapely se neubráníte vzpomínkám na Banjo Band Ivana Mládka. Ať už kvůli nástrojovému obsazení, vtipným textům nebo celkovému stylu, je to prostě tam. Na druhou stranu občas vykoukne poetika Trabandu, která však nedostane až tolik prostoru. Hudba a texty Poletíme? jsou především o zábavě a užívání si života. Občas trochu přisprostlé, občas trochu pitomé, ale vždy plné vtipu a často tak vlezlé (dost pravděpodobně se vám stane, že si tak po pátém poslechu CD budete dokola broukat jediné slovo – fousy). Všichni členové kapely své nástroje ovládají velmi dobře, až na jednu výjimku, kterou je samotný leader – nevím, jestli jeho zpěv je občas tak falešný záměrně (což bych i předpokládal) nebo jestli jde o prostý handicap. Tak jako tak, občas to člověka irituje a ruší od jinak velmi sympatické muziky, na rozdíl třeba od Psích vojáků, u kterých Topolův ne zrovna čistý projev naopak přidává na intenzitě atmosféry skladeb.

V porovnání s debutem se v Poletíme? nic nezměnilo, skupina hraje stále stejně vesele, styl si také drží a témata textů se taky nijak zvlášť nemění. Jako příjemné zpestření se na konci nové desky objevila skladba Když dva se opijí z prvního alba, tentokrát však v aranži pro cimbál. Poletíme? jsou poslední rok/dva dost v kurzu, o což se určitě zasadilo i domácí vydavatelství Indies Scope, a já jim to jedině přeji, protože působí jako svěží vítr v zatuchlých tuzemských hudebních bažinách.

 Jiří Kurt Strohschneider

http://www.i-kultura.cz/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×