Domasa - Karel Souček - golias.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

O novém albu kapely Traband s názvem Domasa se všude píše, jak je jiné, jak se liší od předchozí nahrávky Přítel člověka. Jasně, dominantní harmonium nahradily kytary a dechy, klidnější písně rocková výbušnost, melancholii naléhavost … Ale jinak si Traband jede stále po své dráze, vytyčené poctivými písněmi, chytlavými melodiemi, nápaditými aranžemi, barevnými rytmy.


    Frontman Jarda Svoboda prostě umí napsat silnou písničku, která chytne za srdce. A pak je úplně jedno, jestli ji oblékne do rockového, folkového či country kabátku, zda ji vystaví na kytarách nebo harmonice, jestli ji hraje čtyřčlenná nebo osmičlenná kapela. Důležité je, že jeho skladby dokáží oslovit pestré spektrum posluchačů. Od intoušů až ke kotlíkářům.
     Živelný Svobodův zpěv otevírá úvodní hitovku Indiáni ve městě. K němu se přidává strhující rytmus, výrazná melodie, zpěvný refrén a pro zjemnění vokál Jany Kaplanové. Aktuální, na kontrastech vystavěný text („Někde daleko a jinde sedí mladí muži znehybělí, s tvářemi ozářenými obrazovkami.“).
    Následná skladba Pálíš doutnáš nehoříš je i díky výborné foukací harmonice načichlá country i blues, V oku dravce spojuje rockovou naléhavost s jazzovou hravostí. Rockově úderný song Co se v mládí naučíš staví na kontrastu dětské čistoty a dospělé skepse. „Co ses v mládí naučil, je ve stáří na hovno.“
     Jemnější stránku zastupuje Bez tíže, v písni Kantorovy varhany se vrací nabroušené kytary, více melancholie se dostává Zasněžené. Hypnotický rytmus v Obešel jsem horu působí exoticky, nápaditá práce s rytmem, tempem a gradací zdobí Krajinu v obrazech, v níž dojde i na ska či jakýsi pseudofolklór.
     Skladba Zlá (sky) začíná folkově, ale brzy hudebně i textově zdrsní. Trampská Kalná řeka je písní s velkým nadhledem a dokonale chytlavým refrénem. A celou desku uzavírá sugestivně něžná písnička Nad Koločavou, která staví na silné atmosféře.
    Svobodovy texty zachycují v nápaditých obrazech základní lidské pocity a city. Lásku, štěstí, sounáležitost s přírodou, ale i sobectví či nesvobodu. Bez frází a moralizování, s dokonalým citem pro jazyk a rýmy. Zpívané texty se od těch v bookletu často liší, takže je patrné, že se neustále vyvíjejí.
     Domasa přináší další tucet chytrých písniček Jardy Svobody. Opět na nich prokázal svůj skladatelský, textařský, pěvecký i instrumentální talent. Ve výpravné a vkusné knížce v limitované edici pak i talent ilustrační, jeho kresby výstižně charakterizují atmosféru jednotlivých písní.

Hodnocení: 4 hvězdičky – do masa i do srdíčka
Karel Souček

www.golias.cz




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×