obal alba

Babí Jan

Majerovy brzdové tabulky

Indies Happy Trails / 1998
Žánry: folk
MAM076
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Album vyšlo v roce 1998 na CD a MC (Indies). Fabián, horský duch Brd, obdoba krkonošského Rýbrcoula. Podle pověsti býval kdysi rytířem, jehož opuštěná nešťastná milenka zaklela v lesního ducha. Od té doby nemá klid a toulá se po Brdech v okolí svého hradu. Jeho sídlo je na hoře Babě nad Hostomicemi (odtud také zván Babí Jan). Objevuje se jako tlustý vousatý mužíček v mysliveckém šatě, a tak byl také zobrazován v místním lidovém umění, v šatech z kůry a stromových šišek. Ozývá se táhlým houkáním, jímž děsí lidi, ale jinak jim neškodí. Na Babě se dodnes ukazuje skalisko zvané Fabianova postel, kde prý odpočívá. Často bývá viděn i na magické brdské hoře Plešivci, kde má i svou zahrádku. V tuhých zimách prý na Plešivci plane Fabianova vatra, ke které se přicházejí ohřát zvířata ze širokého okolí. Podle další pověsti přichází na zem vždy po sedmi letech, strávených kdesi mimo tento svět, aby zde dalších sedm let prožil. Lidé se z jeho příchodu radují, protože přináší štěstí a dobrou úrodu.  

 

Folk & country 9/1998. Věru, že to Petr Linhart a jeho přátelé z kapely s obskurním názvem nedělají recenzentu jednoduché. Jejich muzika je natolik pocitovou záležitostí, že se vzpírá striktnímu popisu emocionálně neutrálními slovy. Přesto od něj začnu. Poučenost muzikantů silou ostinátního motivku, jak je předvedl minimalismus, i některými plochami hudby esoterické je mimo vší diskusi.

Spodní patro hudby znamenají nástroje drnkací v rukou kapelníka a Antonína Bernarda, stavící poměrně hutnou základnu. Kromě střídmě použitého obligátního dua nástrojů kytary a baskytary zde významnou roli hrají mandola a různé druhy citer (mandolinová, diskantová). Přidejme k tomu další strunné nástroje v rukou Antonína Bernarda - téměř vždy použité violoncello a občas housle a trochu nástrojů perkusních a máme základ před sebou. Nad něj napřede dechové tóny Vít Kahle na tenor a sopransaxofon a občas i klarinet a irskou píšťalku či okarínu a jsme v podkroví. Střechu pak celému hudebnímu tvaru dává Andrea Landovská, zpívající zaříkávací melodie podmanivou barvou hlasu, a máme vše, co v hudbě uslyší ten, kdo neumí česky.

Pravděpodobně nutně nabude dojmu, že je to zajímavá muzika zřejmě s nějakými mystickými texty. Melodie a instrumentace mu asi nenapoví, že je to kapela česká a asi bude mít na mnoha místech pocit, že vstupuje na práh jakéhosi magična.

A to je právě to obtížné pro mne jako recenzenta a textaře. Petr Linhart - autor všech textů a skoro veškeré hudby - dělá to, co u nás málokdo. Jeho deska je totiž jakýmsi magickým místopisem naší země (a možná Evropy všeobecně), vycházejícím z předpokladu, že víly tu skutečně jsou. To je představa blízká právě irskému naturelu a jeho snu o krásném lidu staré bohyně, který v určitých chvílích a na určitých místech láme přehradu mezi světy a vstupuje sem k nám. Ne nutně škodit, ne nutně prospívat, ale být a sdílet.

Jako by jednotlivé písně byly prožity ve zvláštních chvílích na místech, které autora oslovily něčím textově nesdělitelným, proto zůstává jen předivo náznaků, občas nádherný obraz v pár slovech a nesmírný prostor pro posluchače. Je lhostejno, zda si vezme k ruce za pomocnici nějakou tu knihu o přízracích a strašidlech a bude pátrat, kdo to byl Babí Jan - Fabián, loupeživý rytíř z brdských lesů. To spíš by v té knize měl hledat staré dřevoryty a snad ještě lépe třeba starokeltské ornamenty, snoubící abstraktní předivo úponků a lístků s fantaskními tvary živých tvorů.

Přiznám se, že mně osobně je takové pojetí krajiny libé, byť se vzpírám mystice kruhů v obilí. Ale dřevěné ruce jabloní po mně už nejednou sáhly. Nedovedu si představit, že bych jedinou z těch písní mohl kdy slyšet hrát trampy v brdských lesích, neboť kolem nich bude navždy obcházet nanejvýš Hagen. Ale dovedu si představit, že bych si je večer, usínaje sám pod zčernalou zdí dávno rozvalené stavby, pustil do ucha. Ne pro strach, ale pro pokoru. A asi by mnohdy nejasné obrysy textu tma zostřila a našel bych v nich to, co je ve mně. Nevím, jak moc Petr Linhart vážil jednotlivá slova těch textů, ale v Landovské a spoluhráčích našel jejich skvělé interprety. Je to velmi dobrá deska, přijmeme-li ono corbierovské: Příliš jasný smysl ruší vágní poezii s duší.

Jiří moravský Brabec

 

 


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×