obal alba

At Home

Iva Bittová Čikori

Indies Scope / 2016
Žánry: alternative, acoustic, folk
PM0100
CD 297 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 149 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

  Iva Bittová & Čikori natočili zcela nové písně na album At Home. Devět autorských skladeb skvělým způsobem navazuje na legedární Bílé Inferno a to nejen obsazením či poetikou, ale i svou písňovou formou a celkovým zvukem nahrávky. Kapelu Čikori tvoří Vladimír Václavek (kytary), Jaromír Honzák (kontrabas), Oskar Török (trumpeta). Jako hostující muzikanti se do nahrávání alba zapojili Antonín Fajt (klavír), Hamid Drake (bicí) a další hosté. Mastering provedl ve studiu AREA 52 v New Yorku respektovaný Dave Cook (např. Laurie Anderson, David Bowie, Alanis Morissette, nebo Radiohead). Album je věnované Lence Zogatové a Zuzaně Viktorinové in memoriam.

 

Dva roky soustředěné, ale klidné a radostné práce trvalo Ivě Bittové a její kapele Čikori natočit nové album. “Pro mne je inspirací příroda a domov a tato atmosféra se zcela jistě podařila zaznamenat na celém albu,” říká ke svému novému počinu Iva Bittová a dodává: “Titulní skladbu At Home považuji za jednu z nejsilnějších na nahrávce.” Album At Home Ivy Bittové a Čikori je svojí poetikou, zvukem a také obsazením blízké legendárnímu Bílému Infernu. Autorka si pochvaluje závěrem společnou práci bez stressu: “Bylo to snad poprvé, kdy jsme nikterak nespěchali a v klidu tvořili. S jistým menším odstupem byla každá skladba, řekla bych až minimalisticky, kompozičně dopracována.

 

Hudba na nahrávce autorsky patří Ivě Bittové a celým Čikori. Z devíti textů se o tři zasloužil Karel David, úvodní Noc napsal Vladimír Václavek. Jeden text přidal také Richard Müller. Na nahrávce jsou tři anglické texty, které jsou pro celé album zásadní a Iva Bittová je čerpala ze svých básnických sbírek. Titulní text at Home patří Lindě Gregg a například text k písni A Paper Cone napsal renomovaný londýnský kritik, rozhlasový redaktor, příležitostný textař a básník Ken Hunt. Album, obsahující celkem devět skladeb, se točilo od listopadu 2014 do července 2016 ve studiu V ve Zlíně. O zvuk se postaral Ivo Viktorin, Petr Vavřík a Marcel Gabriel. Mix celé nahrávky měl na starosti Ivo Viktorin a masteringu se ujal ve svém studiu AREA 52 v New Yorku respektovaný Dave Cook, který v minulosti spolupracoval například s The B-52’s, 10,000 Maniacs, Nickem Cavem, Davidem Bowiem,, Alanis Morissette, nebo Radiohead.

 

Píseň A Paper Cone (Papírový kornout), jejíž text napsal je význačný britský žurnalista, znalec východoevropské hudby, hudební kritik a občasný básník Ken Hunt, inspirován náhodnými zážitky ze svých dvou cest coby novináře za Ivou Bittovou. Jejich první osobní setkání před 12 lety přerostlo v dlouhodobý a přátelský a umělecky inspirativní vztah. Ken Hunt před časem v závěru rozhovoru o Ivě a Papírovém kornoutu pro Divadelní noviny říká: “Je rok 2006, Vyprávím Ivě o svém psaní textů pro několik dost dobrých (ironie, ironie, ironie) hudebníků. Její hnědé oči se ptají, jestli… To odpoledne U Osla v Kolébce, u oběda a tří piv, napíšu texty pro naše první dvě spolupráce. Je to začátek něčeho nového. Základ písní psaných speciálně pro ni v angličtině”. Závěrem rozhovoru vysekl této vyjímečné osobnosti upřímnou poklonu: “Papírový kornout je mé nejoblíbenější dítě. Je to text, který jsem začal psát v době, kdy jsem neměl ani ponětí, že Ivuška a já někdy budeme skládat společně. Je pro mě sestrou, kterou jsem nikdy neměl. Jak říkáme v klasické indické hudbě, je mou sestrou v hudbě. Co si přát víc? Co lepšího si přát? Věřte mi, nejsem vůbec předpojatý.”

 

Jaromír Honzák o albu: At home je člověk tam, kde může být sám sebou a je tak vítán. V Čikori se cítím “at home”, bez ohledu na to, jak často se setkáváme nebo jak dlouhá je pauza od posledního hraní / nahrávání. Na oslavě mých padesátin před 7 lety zorganizoval Petr Ostrouchov setkání členů v té době již řadu let nečinné skupiny Čikori a toto setkání se stalo impulzem pro její obnovení. Od té doby mám opět to potěšení zažívat pocit “at home” pokaždé, když se sejdeme na pódiu.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Acoustic | Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×