obal alba

Musica pura 2015

Various Artists

Vlastní náklad / 2016
Žánry: folklor, world music
MP01
CD 224 Kč

O ALBU

Temperamentní rytmy z rumunského jihu v témbru virtuózních drobných notiček božské Panovy flétny, houslí, trumpety či cimbálu, do morku kostí pronikavé hlasy z vyprahlé Andalusie, věčně živý odkaz romského muzikanta Django Reinhardta, ale i zemitost zpěvů slovenského východu: takto do poslední notičky „voní“ pestrá mozaika mimořádných hudebních výkonů zpěváků a muzikantů z různých koutů Evropy, kteří svou návštěvou i uměním obohatili 1. ročník Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA. Poslední listopadové dny roku 2015 byly ve znamení nadšeného muzicírování, na němž se podílelo rezidenční těleso festivalu OSTRAVA CIMBALOM ORCHESTRA se svými sólisty, soubor PRIMOS FLAMENCOS s charismatickým zpěvákem Carlosem DENIOU, temperamentní rumunská kapela pod vedením skvělého houslisty Mariana ALEXANDRU s renomovanými hráči na Panovu flétnu Liselotte ROKYTA a Vasile RĂDUCU, jakož i Bohem políbený rumunský cimbalista Marius PREDA a jeho jazzoví kolegové z Nizozemí. Tak a nejinak zní MUSICA PURA 2015: hodinka poctivé muziky různých nálad a proveniencí, na špičkové úrovni, s leskem neopakovatelné atmosféry živé nahrávky!   

Skladby:

1. Suita z Maramudes a Banátu / Ensemle Marian Alexandru 3:22
2. Minor Swing / Marius Preda Jazz Quartet 8:04
3. Balada & Sirba / Liselotte Rokyta & Vasile Raducu - panova flétna, Ensemble Marian Alexandru 6:23
4. Enero & Grana / Ensemble Primous Flamencos 4:26
5. A Za Našim Humnom / Dívčí sbor Šmykňa, Ostrava Cimbalom Orchestra 4:43
6. Suita z Ardeaulu a Moldávie / Pancirel Constandache - trumpeta, Ensemble Marian Alexandru 4:59
7. Bulerías / Enseble Primos Flamencos 10:21
8. Suita z Oténie / Marian Alexandru - housle, Ensemble Marian Alexandru 6:14
9. Swing 48 / Marius Jazz Quartet 7:56
10. Hrňovské / Ostrava Cimbalom Orchestra 5:41

Rok vydání: 2016

Na závěrečném koncertě, který trval neuvěřitelných 189 minut, k úžasu posluchačů vystoupily všechny zahraniční hudební soubory, které letos festival hostil: Primos Flamencos, Ensemble Marian Alexandru a ve finále pak geniální Marius Preda a Jazz Quartet.

Jaké to bylo překvapení, když po tradičně krásném úvodním slovu uměleckého ředitele festivalu Jana Rokyty přišla na pódium sympatická čtveřice Primos Flamencos s ryzí autentickou hudbou španělské Andalusie. Vokálně vyvážená formace staví na stylově čisté interpretaci renomovaného španělského zpěváka Carlose Dénii a o generaci mladší, avšak velmi talentované zpěvačky Erminie Fernández Córdoby.


Primos Flamencos mají pouze jeden melodický nástroj – španělskou kytaru, na kterou hraje španělsko-nizozemský kytarista Arturo Ramón. Ramónova hra však byla natolik excelentní, že jeho dynamické, virtuózní doprovody zněly naprosto komplexně a plně. Vynikající perkuse Udo Demandta vytvořily hudbě kvartetu jemný a slušivý rytmický podkres, který citlivě reagoval na Ramónovu citlivou a rytmicky mnohotvárnou hru. Působivý byl závěrečný à capella duet Dénii a Córdoby, jenž dal vyniknout překrásnému zdobení melodie, zejména Dénia demonstroval melodickou vynalézavost a zkušenost. Primos Flamencos zahráli asi čtyřicetiminutový set, který vzbudil velký ohlas.

Překvapení, jež si Jan Rokyta lišácky schovával na závěrečný koncert, nezůstalo samozřejmě osamoceno, a tak se dále na pódiu objevila rumunská kapela Ensemble Marian Alexandru se sólisty na Panovu flétnu Vasile Raducu a Liselotte Rokytou. Ensemble Marian Alexandru vede špičkový rumunský houslista Marian Alexandru, jehož hra se výrazem a rychlostí vymyká našim zažitým sluchovým konvencím. Rumuni prostě způsobili svou živelnou, nespoutanou hudební energií takový vítr v uších posluchačů, že se několikrát vstávalo k potlesku vestoje.

Kolik vtipných hudebních legrácek si dovolili cimbalista Cristinel Turturica s trumpetistou Pancirelem Constandache, nelze ani spočítat, jisté však je, že se publikum opravdu výtečně bavilo, jásalo a bouřlivě reagovalo na divokou hru Rumunů. Oba sólisté na Panovu flétnu Vasile Raducu a Liselotte Rokyta představili magickou barvu svého nástroje v nekrásnějším smyslu slova, nejvíc mne však bavil instrumentální a hudební nadhled celého souboru. S jakou lehkostí ti muzikanti hráli tak náročné party, to bylo zkrátka k neuvěření.

Závěr koncertu i festivalu, který si během své první edice okamžitě získal srdce diváků, patřil géniovi. Marius Preda. Tentokrát se nerozpakuji označit hru tohoto geniálního rumunského cimbalisty podobnou charakteristikou. To, co předvedl na závěrečném koncertě se svým jazzovým kvartetem, byla nebeská hudba na úrovni, o níž většina muzikantů může jen snít. Neuvěřitelně empatický, senzitivní, dynamický a technicky excelentní cimbalista pustil do uší posluchačů takový gejzír invence, že publikum opět vstávalo, jásalo a nekonečně aplaudovalo.

Predovy improvizace jsou dokonalou syntézou klasických, jazzových a rumunských etnických vlivů, proto mohl v jednom momentě zakončit skladbu citátem Beethovenovy skladby Pro Elišku, na jiném místě zase geniálně zakomponoval do své improvizace první větu Griegova Klavírního koncertu a moll. Jeho nádherný smysl pro humor přinesl mnoho zábavy v podobě hlasového zapojení publika, nečekaných začátků i konců skladeb, skvělé hlasové improvizace a půvabného svěžího moderování.

Jeho coververze klasických jazzových standardů byly příkladem absolutně dokonalých úprav, s opatrností chirurga směřovaly k prapodstatě písně a uchování její křehké identity. Doslova s husí kůží jsem poslouchal Gershwinův Summertime, nebo překrásný Waltz for Debby Billa Evanse.  Preda byl obklopen výbornou kapelou, z níž zejména nizozemský kytarista mu velmi slušně kontroval.

Predovo vystoupení bylo pohlazením na duši a nádherným zakončením festivalu, jenž má v názvu ukryté adjektivum čistý. A ne náhodou. Hudba festivalu Musica Pura zní opravdu čistě, neotřele. Jako dokonale vybroušený klenot představuje hudební tvořivost v té nejpůvodnější a interpretačně nejznamenitější podobě. Pokud jste si nechali tento nový hudební festival ujít, nezoufejte. Můžete se rovnou těšit na jeho druhé dějství, které se uskuteční za rok v listopadu.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Folklor | World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×