obal alba

Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík

Various Artists

Indies Scope / 2015
Žánry: rock
MAM555
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč
WAVnekomprimovaný formát, MP3 přibaleny zdarma 199 Kč

O ALBU

„Vladimír Mišík je dobrej“

S písněmi Vladimíra Mišíka vyrostla nejen řada rockových muzikantů, ale tyto hity jsou základem i zpěvníků večírků několika generací. Stříhali dohola malého chlapečka, Variace na renesanční téma, 20 deka duše, Slunečný hrob… jen krátký výčet zlomku skladeb z archívu Vladimíra Mišíka, které jsou známé všem. Vydavatelství Indie Scope se rozhodlo vzdát poctu této rockové legendě nahráním a vydáním alba Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík. Vydavatelství oslovilo různé muzikanty české a slovenské nezávislé hudební scény, aby si vybrali nějakou píseň, kterou mají nejraději z bohaté diskografie Vladimíra Mišíka a nahráli coververzi této písně. 


Na výsledné nahrávce se nakonec objeví 22 skladeb, které nahráli například Jan P. Muchow, Ille, Jan Spálený & ASPM, Tara Fuki, Mňága & Žďorp, ZVA 12-28 Band, Lesní zvěř, Ladě, Bratři Orffové, Kieslowski, Boris Carloff, Květy a řada dalších. Tvorba Vladimíra Mišíka má i mezi muzikanty velký respekt, takto ho popisuje zpěvák a básník Michael Kubesa z kapely Ladě: „Mišíkova tvorba mne oslovila vším, čím může tvorba jednoho oslovit druhého. Muzika otevírala bránu srdce a nevědomí. City, utajené touhy a bolesti se smísily, do toho přisel podobně intenzivní zásah textem. Člověk měl dojem, že vnímá vším, co má a mnohdy i tím, co do té doby neměl. Nemohu pominout, že Vladimír Mišík a lidé kolem něj byli pro mne i životní vzory. Plně jsem jim důvěřoval, i když jsem je neznal. Formovali mne. Dodnes si v sobě nesu tohle milé prokletí. Nemohu přijmout tvorbu umělce, když vím, že si ho neumím vážit jako člověka.“ Tento vztah k tvorbě a osobě Vladimíra Mišíka sdílí většina zúčastněných hudebníků na tomto projektu. Název kompilace Bazarem proměn (dle názvu jedné z písní) symbolicky odkazuje  na proměnu známých původních verzí písní, ke které došlo během tvůrčího procesu.  


Výsledná kompilace Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík ukazuje rozmanitost nejen nezávislé hudební scény, ale i rozdílnost přístupu s jakou se noví interpreti chopili originálu. A tak se na albu snoubí elektronika s písničkářskou něhou i zachování pocitu doby vzniku původní skladby, konfrontované soudobým remixovým obalem skladby. Někteří ze zúčastněných se drželi původních verzí skladeb, aby naopak řada z nich zachovala z originálu jen fragmenty či melodii. Každý z hudebníků volil svůj přístup, jak dokazuje i Martin E. Kyšperský (Květy) „Já a Aleš Pilgr, bubeník z Květů, máme hodně rádi desku Etc...4, která je zcela nedoceněná. Částečně za to můžezvláštní zvuk elektrických bicích, ale nám přijde dost úžasný, a dnes i - překvapivě ! - moderní. A v těch skladbách je duch doby, udělali jsme tedy píseň Ná-vštěvní den, ale jsou v ní kousíčky textu všech ostatních skladeb na oné zmiňované desce.

 Kdo je Vladimír Mišík?

Je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. Muzikanti pod značkou ETC však začali vystupovat v roce 1974. Vladimír Mišík s kapelou ETC přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech koncertuje dodnes. Do roku 2007 vydal Vladimír Mišík & ETC… 10 řadových alb a několik dalších kompilací.

 

Celé album je hlavně poctou Vladimíru Mišíkovi, který je tak originální, že těžko se mu vyrovnat. „Vždy mě překvapovaly nezvykle krásné texty ve spojení s jeho hudbou a hlavně hlasem, který je tak trochu řezavý a zároveň hladivý.“ Nelze jinak než souhlasit s Jiřím Hradilem (Lesní zvěř), který dále dodává. „Podařilo se mu přežít socialismus a přitom zůstat čestným člověkem. Jeho hudba je svobodná.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×