obal alba

Muna

Markéta Irglová

Indies Scope / 2014
Žánry: pop
MAM350
CD 339 Kč

O ALBU

Tři roky po svém debutovém albu ANAR přichází Markéta Irglová, jediná česká ženská držitelka Oscara, se svým druhým albem MUNA.  Prvního podzimního dne, 23. září 2013 jej celosvětově vydá prestižní americký label ANTI (v Čechách a na Slovensku Indies Happy Trail a Indies Scope.  


Album MUNA (islandsky „rozvzpomínat si“) přináší jedenáct autorských písní v bohatším aranžmá a širší nástrojové obsadě než u debutového alba ANAR. Dokládá nejen autorský potenciál Markéty Irglové, ale také její schopnost tvůrčího vývoje. Náladou album sice navazuje na romanticko-folkový debut, v řadě písní však Irglová tyto hranice prvního alba překračuje a dostává se do poloh dříve netušených, kde se potkává rocková hudba s etnickými vlivy Orientu.


Zatímco ANAR obsahově osciloval mezi intimními zpověďmi a ohlédnutími za obdobím kolem oscarového dění a hektickými roky po něm, MUNA je spíše dokumentem o hledání vnitřního světa a duchovních cest, smyslu dění i samotného hledání. Písně Irglová převážně napsala během jednoho roku života v New Yorku, ale v průběhu šestiměsíční studiové práce na Islandu doslova „prosákly“ mystickou  atmosfétou tohoto „ztraceného“ ostrova, a to i díky participaci místních hudebníků, lokacím, kde se nahrávalo a především invenci producenta a studiového inženýra Sturly Mio Thorissona.  Ze sedmadvaceti hudebníků, kteří na albu participovali, jádro tvořili obdobně jako v případě předchozího debutu kytarista Rob Bochnik (The Frames a Swell Season) a iránská perkusionistka a hráčka na tradiční  buben daf Aida Shahgashemi. V úloze doprovodné zpěvačky se v několika písních objeví i sestra Markéty Irglové Zuzana, posluchači si užijí i smyčců nebo chrámového sboru.


Za zmínku stojí bezesporu podíl amerického miltiinstrumentalisty, hráče na baskytaru, klávesy, a perkuse jménem Shahzad Ismaily. Tento původem pakistánský hudebník, narozený v USA emigrantským rodičům, již dříve spolupracoval např. s Tomem Waitsem, Lou Reedem nebo Yoko Ono. Jeho hra na perkuse nebo netradičně pojaté banjo coby rytmický nástroj dodala albu netradiční rozměr.


 Již první recenze dávají tušit, že se Markétě Irglové podařilo vytvořit obsahově i hudebně kompexní hudební dílo, které navazuje na její debut, ale zároveň se posunuje dál. Albem MUNA Markéta Irglová definitivně potvrdila, že je samostatnou, mimořádně talentovanou tvůrčí osobností, kterou oscarový úspěch nepotkal jen náhodou.


Vzápětí po vydání alba bude následovat turné, v říjnu to budou dvě desítky koncertů v USA a Kanadě a v listopadu pak v Evropě. Součástí evropského turné budou i tři koncerty v České republice – v Brně (8.11. Sono Centrum), rodném Valašském Meziříčí (9.11.) a v Praze (10.11.).   



Shahzad Ismaily:

was born to Pakistani immigrant parents and grew up in a wholly bicultural household. While he holds a masters degree in biochemistry from Arizona State University, he is a largely self-taught composer and musician, having mastered the electric and double bass, guitar, banjo, accordion, flute, drums, various percussion instruments and various analog synthesizers and drum machines. Ismaily has recorded or performed with an incredibly diverse assemblage of musicians, including Laurie Anderson and Lou Reed, Tom Waits, Jolie Holland, Laura Veirs, Bonnie Prince Billy, Faun Fables, Secret Chiefs 3, John Zorn, Elysian Fields, Shelley Hirsch, Niobe, Will Oldham, Nels Cline, Mike Doughty (of Soul Coughing), Graham Haynes, David Krakauer, Billy Martin (of Medeski Martin and Wood), Carla Kihlstedt’s Two Foot Yard, the Tin Hat Trio, Raz Mesinai and Burnt Sugar. He has also composed regularly for dance and theater, including for Min Tanaka, the Frankfurt Ballet and the East River Commedia. Recently he composed the score for the critically acclaimed movie Frozen River, which won the Grand Jury Prize at the 2008 Sundance Film Festival. He was also an Artist in Residence at the Headlands Center for the Arts in San Francisco, CA in 2008. Currently based in New York , Ismaily has studied music extensively in Pakistan, India, Turkey, Mexico, Santiago, Japan, Indonesia, Morocco and Iceland.



SKLADBY

ukázka název zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Pop

obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Luno

Zeroth
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 299 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Psychedelic Morning

Cigareta ve dvou
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY





O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×