obal alba

Vteřiny křehké

Hradišťan a Jiří Pavlica

Indies Scope / 2014
Žánry: acoustic, folk
MAM545
CD 254 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Nové autorské písňové album Jiřího Pavlici a Hradišťanu nese název Vteřiny křehké. Na nahrávku vybral a zhudebnil Jiří Pavlica patnáct básní různých autorů, které spolu korespondují a vytvářejí harmonický celek vypovídající o radostech a strastech lidského života. Svým nezaměnitelným hudebním cítěním Jiří Pavlica navázal na svá starší legendární alba a spolu s  typickým projevem a zvukem Hradišťanu, vytvořili originální a obdivuhodné album. Pro autora všech skladeb na albu, Jiřího Pavlicu, má toto album zásadní význam. „Tato nahrávka je má osobní výpověď. Je to postoj člověka, který v životě leccos prožil a má na svět a vše v něm svůj jasný a kontinuální názor. Každému z nás se může život naprosto změnit během okamžiku, protože každá vteřina našeho bytí je velmi křehká a vratká.“ Vybrané texty Jana Skácela, Michala Stránského, Františka Novotného, Dušana Vančury Josefa Veselého, Evy Kociánové a Alžběty Šáchové souzní s tímto tématem a dohromady tvoří jednotný celek. Síla tématu se odrazila i na volnějším až baladičtějším vyznění nahrávky, což potvrzuje i Jiří Pavlica. „Při vědomí prchavosti života je logické, že jsou mnohé písně zamyšlenější a snad se může zdát, že na albu je více balad než by u Hradišťanu někdo očekával. Mojí snahou bylo zachytit v písních tohoto alba vteřiny, které jsou odleskem oněch prožitých a neopakovatelných chvil, které v člověku zůstávají natrvalo. Možná se v nich někdo najde, možná si dokonce začne i zpívat.

(Autorem textu skladby Šťovíky u cest, kterou sí můžete stáhnout zdarma,  je Jan Skácel)

Album se nahrávalo na jaře roku 2014 ve studiu Michael a kromě Jiřího Pavlici a Hradišťanu navštívili při nahrávání studio také různí hosté. Na anglický roh a hoboj hrál Vladislav Borovka (člen České filharmonie), na u nás ne příliš známou flétnu nai Michal Zpěvák, na kytary Jiří Kučerovský a Michael Vašíček, který také využil svou mandolínu. Kromě stálé členky a sólové zpěvačky Hradišťanu Alice Holubové, se na nahrávce objeví také dva další ženské hlasy, a to Venduly Pančochové a Kristýny Daňhelové. Vedle mužských sólistů Jiřího Pavlici a Davida Burdy se jako host představí také anglicky zpívající Kolib. Jak a proč k tomu došlo, popisuje Jiří Pavlica. „Požádal jsem Alžbětu Šáchovou o text na téma imaginární „vteřiny pokušení“, a na stůl jsem dostal krásný text jak v češtině, tak i angličtině a já jsem si jako malé pokušení zhudebnil anglický text. A pak už byl jen krůček ke spolupráci s Kolibem, který píseň anglicky nazpíval společně s naší kmenovou zpěvačkou Alicí  Holubovou. Přišlo mi to jako dvojité pokušení - napsat a nazpívat píseň o pokušení a ještě v angličtině.“ A tak jednou z novinek Hradišťanu, kromě například využití flétny nai, elektrické kytary či rytmické smyčky, je zařazení skladby A Second of Temptation . Všechny tyto novinky slouží celkové barevnosti nahrávky a korespondují s myšlenkou alba.

Nedělitelnou součástí je i obal alba. CD je zabaleno v digipacku a obsahuje booklet o 32 stranách. Každá z písní je ilustrována fotografií Vratislava Hnátka, který je autorem i titulní fotografie.

Novou nahrávku uvede Hradišťan na speciálních koncertech, ve středu 11.6. na pražském Vyšehraní a 18.6. v brněnském Sono Centru.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Acoustic | Folk

obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Bran

An delienn
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×