obal alba

Yallah!

BraAgas

Indies Scope / 2014
Žánry: world music
MAM536
CD 269 Kč
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Nová nahrávka kapely BraAgas nese název, který charakterizuje celé album. Zvolání Yallah! se používá běžně ve všech arabsky mluvících zemích jako povzbuzení či pobídka. „Jedem!“ „Pohni sebou!“.  Kapela se opět hlásí k sefardským písním, kterých je na albu většina, ale nejen k nim – posluchač procestuje celé Středomoří – od Španělska, po Turecko, přes Balkán. Album Yallah! je již pátou nahrávkou BraAgas za 7 let existence a skupina na ní představuje tradiční evropské písně ve vlastních aranžích. Kapela, jež je tvořená ze čtyř pětin dámami, získala v kategorii World music ceny Anděl za předchozí album Fuerte (2012) nominaci a za album Tapas (2009) dokonce vítězství. Yallah! navazuje na předchozí alba, tentokrát ubylo elektroniky, která byla nahrazena energií, vynikající instrumentací a svižnějšími aranžemi.

BraAgas na Yallah! si vzali na mušku opět sefardské písně a písně z balkánské oblasti (nejvíce ze Srbska). „Pořád se držíme našich oblíbených písní španělských Židů, ale tentokrát jsou posbírané z celého Středomoří – jsou slyšet vlivy Turecka, nebo Řecka. Sefardité žili ve Španělsku do 1492, potom se vystěhovali po celé této oblasti. Baví nás na tom, že písně jsou pro naše ucho na první pohled velmi nezvyklé – podivné harmonie, liché rytmy, ale tím jak je to lidová tvorba, tak přes staletí předávání jsou písničky velmi usazené a působí celistvě a organicky samy od sebe.„  Osvětluje seznam vybraných písní a přístup Kateřina Göttlichová. „Přiznáváme, že při výběru nás většinou zaujme spíš melodie, ale text jde hned za tím. Většina těch písní je o lásce. V lidových písních se často skrývá spoustu náznaku, jinotajů a konkrétně na téhle desce je hned několik písni, které se dají vysvětlit více způsoby a dají se za tím velmi živě představit konkrétní příběhy – třeba touha, nebo žárlivost se přes staletí nemění.“ (Pozn. texty a překlady k dispozici na www.braagas.com)

BraAgas koncertují v zahraničí čím dál více a často i na historických festivalech. I díky tomu se repertoár posouvá i ke skladbám se starším datem vzniku. Že by mohli vyčerpat své zdroje písní se ale dámy neobávají. „Písní je dost a dost, folklór zemí, jejichž hudbu rádi hrajeme, to je nevyčerpatelná studnice.

Kapela BraAgas se do studia vrátila v původní zakládající sestavě. „Ovšem basu (Jan Hrbek) a violu  (Daniela Bryndová), které máme od desky Fuerte, si necháváme nadále.“ Dodává Kateřina Göttlichová.  A tentokrát si při nahrávání ve studiu 3bees vystačila s minimálním počtem hostů. Kdo nemohl chybět je Jan Klíma na bulharské dudy ve skladbě Bilbil Pile a Jan Balcar na kytaru v Ocho Kandelikas. Desku opět produkoval David Göttlich spolu s Janem Balcarem, kteří spolu s kapelnicí BraAgas - Kateřinou tvoří už lety prověřené tvůrčí trio. Páté album BraAgas ukazuje kapelu ve vrcholné formě a radost ze společného hraní se podařilo přenést i na Yallah!


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
RECENZE

BONUSY



    O NÁKUPU
    © Indies Scope

    IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
    ×