obal alba

Svědek spálenýho času 1979/1980 (5CD)

DG 307

Guerilla Records / 2013
Žánry: underground
57109
CD 999 Kč

O ALBU

Jedná se o kolekci pěti nahrávek z let 1979 a 1980, a to v kompletní verzi. Jedná se o nově Ondřejem Ježkem remasterované nahrávky z originálních pásů, které se podařilo objevit. Ke "studiovým" nahrávkám, pořízeným v bytě Jany a Zbyňka Jonákových, přibyly i oba koncerty, které se na jaře a na podzim 1979 odehrály na undergroundové usedlosti v Nové Vísce. Komplet je navíc doplněn 104 stránkovou brožurkou s objevným textem Petra Ference a galerií 50 fotografií, mapujících tehdejší tvář DG 307. Vše v dvojjazyčném provedení (do angličtiny přeložil Marek Tomin) a zabaleno v originální krabici.

DG 307 – Svědek spálenýho času 1979/1980

CD 1 – Dar stínum – studio (15 skladeb, čas 79:28)
CD 2 – Dar stínum – live (16 skladeb, čas 79:54)
CD 3 – Pták utrženej ze řetězu – studio (17 skladeb, čas 79:01)
CD 4 – Pták utrženej ze řetězu – live (21 skladeb, čas 78:31)
CD 5 – Torzo (16 skladeb, čas 43:35, 3 bonusy)
Kniha - Svědek spálenýho času (104 stran, 40 fotografií – text Petr Ferenc, foto Abbé Libánský, Jan Hric, Jaroslav Kukal, Ondřej Němec, Petr Prokeš)


SLOVO VYDAVATELE
 
DG 307 patří k velmi výrazným a neopakovatelným hudebním uskupením, a to ve vzácné symbióze hudební i textové. Samozřejmě že během své takřka čtyřicetileté existence prošli – a teď mluvím zejména o Pavlu Zajíčkovi, který je středobodem tohoto sdružení (těžko mluvit o hudební skupině tak, jak si ji běžně představujeme) – různými hudebními etapami, nicméně jistou výlučnost a empatii k tajemstvím života si zachovávali v jakékoli své podobě. Proto jsou „vlajkovou lodí“ vydavatelství Guerilla Records, které jim během dvanácti let své existence dosud vydalo osm titulů (a kromě toho dvě sólová alba Pavla Zajíčka).
 
Nahrávky z let 1979-80 jsou výjimečné svou nepochybně záměrnou nevyvážeností mezi složkou hudební a složkou textovou, literární. Svébytným přístupem, kterým skupina narušovala hranice všeho tehdy u nás v hudbě běžného i známého (železná opona sloužila jako filtr i v těchto případech), vznikly skladby, které dodnes nezestárly, ani se neoposlouchaly. Umanutost jejich tvůrců a interpretů v jednom jim dodala na zvláštní naléhavosti, která se nedá naučit, naprogramovat, uměle vytvořit. Člověk k ní musí dozrát a dojít vlastní cestou, rozhodně ne jednoduchou. Z tehdejšího projevu DG 307 lze vycítit i ovzduší pospolitosti, „komplicity“, které nepochybně přispívalo k osobitosti těchto uměleckých projektů stejně jako odvaha tuto hudbu hrát.
 
A právě ta nadčasovost, neboť i po těch letech je tato hudba stále živá – a v mnoha ohledech dosud aktuální – mě přiměla oslovit hudebníky s nabídkou vydání tehdejšího repertoáru, a to v kompletním rozsahu. Po souhlasu Pavla Zajíčka a se značnou pomocí Ivana Bierhanzla jsem dal dohromady nejen ony „bytové“ nahrávky, které v před dvaceti lety vyšly v „dřevěné krabici“ u Kocourova vydavatelství Globus International, ale i oba koncerty, které se (jedinkrát) odehrály. Vycházeli jsme z originálních pásků, které se podařilo po mnohaměsíčním úsilí vypátrat, a pracovali tak s nejkvalitnějšími záznamy. Při remasteringu jsme se snažili využít všech předností současného studiového vybavení a v nemenší míře i citlivého ucha renomovaného zvukového mistra Ondřeje Ježka. Samozřejmě že zvuk nahrávek je daný dobou a „polními“ možnostmi nahrávání, ale to není podstatné. Podstatné je Umění, které je nám předkládáno – a neostýchám se slovo umění napsat s velkým U.
 
Z mé strany – tedy i ze strany vydavatelství Guerilla Records – jde o osobní hold a malou splátkou dluhu přátelům, kteří si dokázali zachovat tvář a svou tvorbou – a vůbec už jen vlastní existencí – mně (a celé řadě dalších lidí) usnadňovali život v totalitní kleci.
 
Vladimír „Lábus“ Drápal, říjen 2013


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Underground

obal alba

Poletíme?

Jednoduché písničky o složitém životě
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 499 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ladě

Lešť
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MP3 99 Kč
LP 359 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ty syčáci

TyTyTy živě
Dostupné varianty
CD 269 Kč
obal alba

DG 307

Poutníci snu
Dostupné varianty
CD 284 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×