obal alba

Z kopce - Big Beat

Z kopce

Indies Happy Trails / 2013
Žánry: alternative, rock
MAM687
CD 269 Kč

O ALBU

CD vychází po 25 letech od vydání LP, je nově remasterováno a obsahuje i 2 bonusy.


V polovině osmdesátých let zažila regulovaná česká kultura výjimečně mohutný festival mladých kapel: Rockfest v Paláci kultury, dnešním Kongresovém centru. Přes podezřelé místo a "svazácké" organizační jištění se tu představilo množství cenné hudby, často evidentně v opozici. Zazářila tu i čerstvá kapela Z kopce vedená - tehdy jednadvacetiletým - Petrem Vášou. Zatímco jiné kapely brněnské alternativní scény se inspirovaly minimalismem, nervní souhra Z kopce zněla jinak. Jako by si člověk sedal a zase nervózně vyskakoval z místa, těkal všemi směry. Do Petra Váši jako by probíjela jeho elektrická kytara. A všechna ta výbušnost vyprávěla o nudě a nicotě, která se člověka užuž chystá pohltit.

Kavárny plné ekonomů
"Jde to všechno nějak z kopce," třeští Petr Váša v titulní písničce alba, které vyšlo v roce 1989. Ironické vymítání démonů ale probíhá ve vlastních řadách: kapelou jako by lomcovala neuróza z toho, že člověk zapomíná, co chce a kam směřuje. Přitom "všude se hledá smysl života", což může být další marná křeč: "Kavárny jsou přeplněné filozofy ekonomy / Politiky bojovníky za svobodu svobodnými matkami..."
Váša probírá bolestínství, slabost a útěky dospívajících mladých Wertherů. Na druhé straně alba, s hrůzně komickými figurami vojáků a učitelů, už ale dopovídá, co předtím naznačil. Zachází o krok dál a ukazuje kořeny světa, v němž mladý člověk řeší dilema, "kterou píšťalku si vybrat a co na ni pískat". Jistěže to byl výsměch tehdejší společnosti bez perspektiv - ale i dnes lze Z kopce poslouchat jako zoufalý (i vtipný) řev na sebe sama, aby člověk nepodlehl poraženectví.
Rock bývá obvykle vykládán jako paralela jednoduchých hnutí mysli. Vášovi s kapelou se oproti tomu podařilo spojit elektrizující energii s jemnými nuancemi pocitů: zmatkem a tápáním, sebeuvědomováním, stupňováním nudy až k zbláznění, láskou, která z lyrického dojetí přechází v posedlost.  "Jdu a dávám pozor, abych nepochodoval," zpívali Z kopce; sám autor Váša si stejně tak bedlivě hlídal, aby nepsal podle pravděpodobných schémat. Když v rozhovoru říkal, že poslouchá Hendrixe a Stravinského, mohlo se to zdát jako atraktivní spojení notoricky známých jmen. Ale jak Jimi, tak Igor jsou v písních Z kopce nakonec dobře slyšet. V sehrané kapele byli všichni rovnocennými hlasy - bubeník Pavel Koudelka, baskytarista Pavel Žemla i houslista Vojtěch Kupčík.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative | Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×