obal alba

Utu

Värttinä

RockAdillo / 2013
Žánry: world music
ZENCD2141
CD 349 Kč

O ALBU

Šest let uplynulo od posledního alba finské legendy Värttinä a nebylo jisté, zda kapela ještě přidá další nahrávku. Dlouhé čekání ukončila až nahrávka pojmenovaná Utu, v překladu Mlha, která hlásí návrat kapely. Värttinä proslula ve světě díky originální dámské vokální interpretaci finských tradičních písní spojenou se skvělými aranžemi propojujícími folkrock, jazz a elektroniku. Nové album rozhodně početný zástup fanoušků nezklame.

Finské divoženky již třicet let prezentují  runo písně z Karélie a vesnické tradici dokázala Värttinä dát přitažlivou formu, která zaujala posluchače po celém světě. I za to obdržela kapela v roce 2012 na prestižní cenu hudebního veletrhu Womex. Od roku 2006, kdy vydala kapela album Miero, prošla Värttinä personální proměnou: zakladatelka, zpěvačka Mari Kaasinen nechala multiinstrumentalistovi Matti Kalliovi postavit novou doprovodnou kapelu a se zpěvačkami Susan Aho a Johannou Virtanen dopředu oznámila, že na jedinečném zvuku se tím nic nemění.

Nové album Utu postrádá něco divokosti předchozích alb, ale Värttinä to nahrazuje zpěvností a  hitovkami Tuuterin Tyttäret, Vaeltaja nebo Helleleo. Propojení tradice a moderní hudby opět funguje perfektně a kapela si připravila i několik překvapení, jako je hostující jojkující Wimme Sari ve skladbě Manattu nebo v závěrečné ukolébavce Uinu doprovází Johannu Virtanen nástroj se kterým Värttinä začínala: citera kantele.


SKLADBY

ukázka název zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT World music

obal alba

Čankišou

Lé La
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Jiří Pavlica a Hradišťan

Live & Co se nevešlo (2CD)
Dostupné varianty
CD 339 Kč
MP3 149 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
obal alba

Zuzana Novak a Folkové prázdniny

Home Brewed Mbira - FP 2007
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Big Blue Ball

Big Blue Ball
Dostupné varianty
CD 379 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×